avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă introducere nou pirit in solidar
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

introducere nou pirit in solidar

caut jurisprudenta privind admisibilitatea introducerii unui nou pirit in solidar in cursul procesului in prima instanta dar dupa prima zi de infatisare , atunci cind reclamantul a aflat ca raspunderea este solidara ulterior primei zile de inf.
sau daca ma puteti lamuri de unde din c.pr.civ. ar reiesi admisibilitatea
va multumesc
Cel mai recent răspuns: eugen82 , utilizator 09:55, 9 Septembrie 2011
Art. 132. - La prima zi de înfăţişare instanţa va putea da reclamantului un termen pentru întregirea sau modificarea cererii precum şi pentru a propune noi dovezi. În acest caz, instanţa dispune amânarea pricinii şi comunicarea cererii modificate pârâtului, în vederea facerii întâmpinării.

per a contrario, depasirea primei zi de infatisare va decade din dreptul de amodifica cererea introductiva prin chemarea in judecata a unei alte persoane.
@matahachiro: si daca ulterior primei zile de infatisare pe parcursul procesului din probele administrate si alte informatii constat ca raspunderea apartine si unei alte persoane care trebuie sa raspunda in solidar cu prima, cum fac? nu o mai chem in judecata?
nu e asa, cunosc o persoana care a chemat in solidar in timpul procesului, dar eu am intrebat daca stiti jurisprudenta ? sau cum reiese din c.pr.civ? cererea poate fi completata si in apel daca sint elemente noi, cu atit mai mult in prima instanta.
Codul de procedură civilă, prin art. 132, distinge două categorii de cereri: de întregire şi de modificare a cererii iniţiale. Cererile de întregire au ca obiect completarea lipsurilor din cuprinsul cererii iniţiale, cum ar fi, de exemplu, prezentarea unor elemente suplimentare pentru identificarea bunurilor sau pentru completarea elementelor de fapt. Din contră, cererile de modificare sunt acelea prin care reclamantul urmăreşte să schimbe unele elemente importante ale cererii de chemare în judecată, precum : părţile, obiectul cererii sau temeiul juridic al acesteia.
Distincţia este importantă, deoarece, conform art. 132 şi art. 134 C.pr.civ., cererea de modificare a acţiunii nu poate fi primită, fără acordul celorlalte părţi, decât la prima zi de înfăţişare, care este aceea în care părţile pot pune concluzii.
(decizie ICCJ nr. 1403 din 23 februarie 2005)
va multumesc, dar art.132 si decizia ICCJ din 2005 si toata teoria cu privire la prima zi si modificarae cererii le cunosc deja, intrebarea era alta pe care nu o mai repet pt. ca am scris-o deja de doua ori mai sus
Stimate justitiabil,

Ati putea introduce o noua actiune, cu cadru procesual largit, si, subsecvent, sa conexati dosarele. Scapati de anumite discutii, dar pierdeti timp.

Mai puteti pleda ca nevoia de a introduce un nou parat reiese din cursul administrarii probelor, existand o situatie pe care nu o puteati prevedea. Oricum, fiti atent la ce pledati, pentru ca va trebuie putere de convingere.

Cu stima.
Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2011
andreigrigoriu, moderator

Alte discuții în legătură

Termen chemare in solidar a unui nou pirit eugen82 eugen82 Am chemat in judecata pe X pirit in raspundere civila delictuala. Dupa o prima administrare de probe - inscrisuri de catre X am constatat ca este cazul sa ... (vezi toată discuția)
Rejudecare prima zi infatisare eugen82 eugen82 Buna ziua, intrebarea mea este urmatoarea: O hotarire de fond a fost respinsa pentru autoritate de lucru judecat (exceptie invocata de pirit) , Instanta de ... (vezi toată discuția)
Inadmisibilitate modificare cerere in apel eugen82 eugen82 Va rog daca cineva cunoaste jurisprudenta privind inadmisibilitatea modificarii cererii de chemare in judecata in faza de apel - art.294 C.pr.civ. Ma ... (vezi toată discuția)