avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Salarizare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Salarizare

Buna seara,

Un salariat care are doua contracte la aceeasi societate intr-o luna (contact “a“ – perioada 1 – 16 ale lunii; contract “b” – perioada 21 – 30 ale lunii), functia fiind aceeasi doar salariu fiind diferit (contact “a” – 700; contract “b” – 740), primeste deducerea de baza la ambele contracte? Sau deducerea se acorda doar unui contract?. Care ar fi acesta (contract "a" sau "b")?.
Va rog daca se poate sa-mi prezentati si o lege care reglementeaza acest aspect.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: leuca_luminita , utilizator 09:18, 1 Septembrie 2012
" ART. 6
Prin venituri din salarii realizate începând cu luna iulie 2005 se înţelege orice sumă primită sub formă de salarii începând cu data de 1 iulie 2005, cu excepţia plăţilor reprezentând lichidarea pe luna iunie 2005 sau venitul din salarii pentru luna iunie 2005 care se plăteşte o singură dată pe lună în luna următoare şi care sunt considerate venituri din salarii aferente lunii iunie 2005."
a se citii in ordin 1016/2005
Multumesc pentru rapuns.

Va rog sa fiti mai explicit. In articolul de lege nu apare ca trebuie acordata deducerea de baza ambelor contracte.
Intrebarea mea era carui din cele doua conctracte i se acorda deducerea de baza(amandoua contracte fiind cu fractie de norma de 6 ore). Si daca se poate sa imi precizati unde ati gasit aceasta reglementare.
Ma gandesc ca prin definitie “deducerea de baza” se acorda functiei de baza, dar cum in aceasta speta este vorba de aceeasi companie, angajat, incadreare, timp lucru, doar salariu fiind diferit(contract “a” – 700; contract “b” – 740), si dicutam despre o situatie in care acest salariat are doua contracte cu aceeasi companie intr-o luna.
Logica te face sa te gandesti ca in aceasta speta contractul “a”(primul) ar trebui sa fie cel care sa beneficieze de deducerea de baza, dar ca as dori sa aflu si alte opinii si daca se poate sa fie formulate avand la baza legislatia.

Va multumesc,
Beneficiati cumva si de deducere suplimentara? Daca da, si daca ati fi angajata societatii in care imi desfasor activitatea vi s-ar acorda deducerile ( personala si suplimentara) la salariul de incadrare cel mai mare....
In viziunea mea e o chestie curioasa modul cum s-au incheiat astfel de contracte!?!?
De ce nu s-a incheiat un singur contract, avand in vedere ca ocupati aceiasi functie?!?!
Nu neaparat primul contract poate fi de baza..... Functia e acesiasi..... Salariatul opteaza care ii este locul de munca si functia de baza.... Eu, de exemplu, am functia de baza la o alta societate unde am un contract de 20 ore pe luna si un salariu brut de 1.700 lei, iar aici unde am contract de 8 ore zi x zilele lucratoare ale lunii am un salariu brut de 700 lei. Eu mi-am ales ca loc de munca principal acolo unde am contractul cu bani mai multi pentru a beneficia de toate deducerile( atat personala cat si cele suplimentare avand 3 copii)
Ultima modificare: Joi, 30 August 2012
leuca_luminita, utilizator
Va multumesc pentru raspuns.
Daca se poate sa il si argumentati. Asa raspunsul dumneavoastra este logic dar totusi as vrea sa citesc un articol care reglenteaza acest aspect. In acest caz oricum primul contract este cel ales ca functie de baza, contractul "b" nu exista la acel moment.
Va rog daca puteti sa fiti mai specifica pe caz sau daca poate cineva sa imi raspunda.

Va multumesc,
Codul fiscal
ART. 56 Deducere personală

(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.
Norme metodologice:
ART. 56
88. Deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală se acordă pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază, în limita venitului realizat.
...................
105. Deducerea personală nu se fracţionează în funcţie de numărul de ore în cazul veniturilor realizate în baza unui contract de muncă cu timp parţial, la funcţia de bază.

In varianta nemodificata si nerepublicata a L 53/2003 exista la art. 35 si un alin. (3) care prevedea "Salariaţii care cumulează mai multe funcţii sunt obligaţi să declare fiecărui angajator locul unde exercită funcţia pe care o consideră de bază."(acest aliniat a fost abrogat de L 40/2011)

Din punctul meu de vedere exista neconcordanta intre codul fiscal si codul muncii.
In practica e bine ca totusi sa intrebam salariatii cumularzi unde au functia de baza pentru a beneficia de deducere. Nu pot fi niste "miei care sug de la 2 oi" .......
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Septembrie 2012
leuca_luminita, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere personala cim cu timp partial sandr_ela sandr_ela Buna ziua, Daca sunt salariati cu CIM cu timp partial (4 ore ), avand functiile de baza la aceste CIM-uri, beneficiaza de deduceri personale? Multumesc (vezi toată discuția)
Mare nevoie de ajutor! mnd mnd Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati sunt intr-o mare ceata cu deducerea de baza. Presupunem urmatorul caz: o persoana demisioneaza in timpul lunii de la ... (vezi toată discuția)
Deducerea personala de baza CARRMMINA CARRMMINA deducerea personala de baza se acorda si salariatului care are un singur contract de munca si este cu timp partial, sau numai celor ce au contract de munca cu ... (vezi toată discuția)