avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia pentru cresterea copilului

Sunt 19 ani, copilul meu a nascut in Mai 2012, iar eu am lasat scoala in clasa XII-a, in 2010 Octombrie din cauza insarcinarii si nu am putut sa finalizez clasa XII-a si sunt fara bacalareat.
Momentan nu sunt angajat (si nici nu am fost in viata mea angajat pentru ca am fost la scoala). Dupa ce am devenit insarcinata am lasat scoala pentru sanatatea bebelusului meu si pentru sanatatea mea, deci nu am mai dus la scoala. Acum vreau sa inscriu la liceul seral ca sa fac bacalareatul si dupa lecieul seral, ce termin, am planuri sa ma duc la universitate.
Am fost la primarie si acolo au zis ca in cazul meu primesc numai 200 de lei indemnizatie pentru cresterea copilului.

Intrebarea mea este, daca eu am fost la scoala si nu am dus pentru ca am fost insarcinat cat primesc de la stat indemnizatie pentru cresterea copilului?Si daca ma duc la liceul seral, conteaza ceva? daca da, cat trebuie sa primesc indemnizatie pentru cresterea copilului?
Multumesc raspunsurile.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:50, 31 August 2012
Atentie ce scrieti !

Nu aveti cum sa fiti ramas insarcinata in anul 2010 si sa nasteti in luna Mai 2012 !!!!


Cu parere de rau va spun ca primaria are dreptate. Vi se cuvine doar 200 lei alocatia ptr copil.
Din moment ce nu v-ati mai dus la scoala din oct.2011 se intelege ca nu ati sustinut tezele,lucarile de control,etc,deci nu vi s-a putut incheia media la materiile pe care trebuia sa le dati. Si in cazul acesta nu puteti beneficia de indemnizatie crestere copil.
In anul 2012 exista doua situatii pentru mamele care beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului: mamele care au nascut (sau au adoptat, au copii incredintati spre adoptie, au luat in plasament sau sub tutela) inainte de 31 decembrie 2010 se supun prevederilor OUG 148/2005 si mamele care au nascut (sau se gasesc intr-una dintre situatiile mentionate mai sus) dupa 1 ianuarie 2011 si care se supun prevederilor OUG 111/2010.

Ordonanta de urgenta 124 din 27 decembrie 2011, publicata in Monitorul Oficial in 30 decembrie, aduce niste modificari care se aplica prevederilor celor doua ordonante, 148/2005 si 111/2010 care reglementeaza indemnizatiile pentru cresterea copilului.

Modificare prevazuta de OUG 124/2011: Principala modificare consta in faptul ca incepand cu anul 2012, pentru mentinerea drepturilor prevazute de OUG 124/2011, beneficiarii au obligatia sa isi achite obligatiile legale fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate, conform prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pe baza tabelului centralizator, primarii verifica daca beneficiarii au achitat pentru anul anterior obligatiile de plata catre bugetul local si intocmesc situatia centralizatoare cu persoanele care nu au respectat aceasta conditie, pe care o transmit agentiilor teritoriale pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an. Neachitarea obligatiilor legale fata de bugetele locale conduce la suspendarea pe o perioada de 5 luni a drepturilor prevazute de OUG 124/2011, incepand cu drepturile aferente lunii februarie.

Achitarea obligatiilor legale fata de bugetul local atrage dupa sine reluarea platii drepturilor, incepand cu luna urmatoare celei in care s-a achitat obligatia, inclusiv pentru drepturile cuvenite in perioada suspendarii.

Modificare prevazuta de OUG 124/2011: Incepand cu luna ianuarie 2012, cuantumul minim, precum si cuantumul maxim ale indemnizatiei lunare se raporteaza la indicatorul social de referinta (valoarea indicatorului social de referinta este stabilita in prezent la 500 lei), denumit in continuare ISR, si nu poate fi mai mic de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR. Asta inseamna, bineinteles, o modificare a cuantumului indemnizatiei.



1. - Daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului ati fost eleva la zi, fara intrerupere, veti beneficia de indemnizatie pentru CCC (in cele 12 luni intra si vacantele).
- Nu conteaza daca dupa aceea ati finalizat sau nu cursurile sau nu ati promovat bacalaureatul.

2. - Din ce spuneti dvs. inteleg ca dupa ce ati ramas insarcinata ati abandonat scoala, deci ati avut intrerupere in perioada celor 12 luni anterioare nasterii copilului.
- Puteati sa frecventati cursurile si daca erati gravida.
- Daca este asa cum am inteles eu nu veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC ci numai de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar, pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Maternitate violetacrina violetacrina as dorii sa stiu daca fica mea care este eleva in clasa a 12 a si care este insarcinata dar care de fapt este exmatriculata din scoala din cauza apsentelor ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil (eleva) ioana004 ioana004 buna ziua as avea o intrebare am 18 ani impliniti sunt eleva in ultimul an la liceu si sunt insarcinata in 4 luni jumate,pot beneficia de indemnizatie pentru ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie crestere copil eleva EvelyneEve EvelyneEve Sunt eleva in clasa a XI-a la un liceu particular. Particip la cursuri cu frecventa redusa. Am 20 de ani si sunt insarcinata . As dori sa stiu daca exista ... (vezi toată discuția)