avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Activitate PFA in concediul de ingrijire al copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Activitate PFA in concediul de ingrijire al copilului

Buna seara,

Este adevarat ca activitatea pe PFA trebuie intrerupta atunci cand te afli in concediul de ingrijire al copilului? Care este baza legislativa? Eu am emis facturi si nu le mai pot anula; va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:13, 12 Septembrie 2012
1. Iata ce spune Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Ce reprezintă concediul în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente sau agricole şi care nu lucrează în baza unui contract de muncă?

Solutie:
În cazul acestor persoane, concediul reprezintă întreruperea activităţii pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. De asemenea, în cazul asociaţilor din cadrul unor societăţi comerciale, care nu pot prezenta documente care să ateste faptul că nu realizează venituri profesionale pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, aşa cum se menţionează la art. 6 alin. (5) lit. f) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul în indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, denumite în continuare Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, este suficientă declaraţia pe propria răspundere a persoanei că nu realizează astfel de venituri şi data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului, datele şi informaţiile prezentate de respectiva persoană fiind supuse Codului penal cu privire la falsul în declaraţii.

2. - Asadar cred ca este suficienta declaratia data de dvs.
- In ordinul de mai sus nu spune ca trebuie autentificata la notar.
- Cred ca se poate da declaratia in fata functionarului de la Primarie (unde depuneti dosarul) si care va confirma in scris ca este data in fata lui.
Va multumesc, domnule Tudor!

Am scris din nou, prezentand varianta cu declaratia. Raspunsul nu mi-e clar:

"Din punctul nostru de vedere declaratia ca nu veti mai realiza venituri trebuie dublata de dovada suspendarii activitatilor Dumneavoastra in cadrul PFA (evident si cele ale calitatii de salariat la firma la care aveti statutul de angajat). Totodata va recomandam sa va asigurati ca la ANAF veniturile PFA nu vor fi inregistrate pe CNP-ul Dumneavoastra.
In concluzie, puteti depune si declaratie pe proprie raspundere, in condițiile legii (asa cum coreect ati identificat Ordinul MMPS nr. 1471/2011)."

La ce se refera cu "dovada suspendarii activitatilor Dvs in cadrul PFA"? O decizie cu numar de inregistrare, sau ce anume?

Si mai confuz sunt legat de problema cu ANAF - ce anume ar trebui sa fac, concret?

Cum interpretati acest raspuns? Multumesc anticipat!
1. Dovada ca dvs. personal ati suspendat activitatea nu imi inchipui cum arata dar as zice ca sa vorbiti la Registrul comertului, unde v-ati inregistrat ca PFA, poate va da o solutie.

2. Incasarile pe care le veti face ca PFA in perioada cat sunteti in CCC sa nu vina pe numele dvs. (CNP-ul dvs.) ci, banuiesc, ca trebuie sa vina pe alt nume (si aici cred ca tot Registrul comertului va poate da o solutie).

3. - Normal ar fi fost ca AJPIS sa va dea si solutia practica nu numai teoretica, sa va spuna cu ce dovada sa dublati suspendarea activitatii si cum sa faceti ca veniturile din aceasta perioada (realizate de salariatii dvs.) sa nu se inregistreze la ANAF pe CNP-ul dvs.
- Incercati sa intrebati si la ANPIS (forul superior al AJPIS) poate va da un raspuns mai concret.
- Incercati pe:
anps@prestatiisociale.ro

4. Am rugamintea sa reveniti sa vedem si noi cum se rezolva problema!
Ultima modificare: Miercuri, 12 Septembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot intra in ccc? CatalinRadulescu CatalinRadulescu Pot sa obtin concediu post natal ca tata, daca am pfa si nu-l pot suspenda din cauza fondurilor europene obtinute? Multumesc (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului si pfa vasileroibu vasileroibu Ce alternative am pe perioada concediului de crestere al copilului pentru a continua activitatea ca PFA? Pot angaja pe cineva ca sa pot continua concediul ? ... (vezi toată discuția)
Intreprindere familiala - suspendarea activitatii pt concediul ingrijire copil Elatia Elatia Buna ziua, Eu si sotul ne-am constituit intr-o intreprindere familiala, cu cote egale. Mentionez ca in cadrul IF desfasuram doua tipuri de activitati, una a ... (vezi toată discuția)