avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... viol minori
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

viol minori

Prietena mea a fost abuzata in copilarie de unchiul sau. Nu a spus nimic fiind foarte mica dar printr-o intamplare a sortii, o verisoara mai mica de-a ei i-a povestit ca acelasi unchi o abuza in copilarie. Mai sunt si alti verisori despre care cred ele ca au patit la fel pentru ca au crescut in preajma unchiului dar nu au confirmarea. Ce se poate face dupa atatia ani dupa legile din romania? Multumesc anticipat
Puteti formula o plangere penala, daca faptele nu sunt cumva prescrise ...
E nevoie si de dovezi solide iar dupa ce au trecut anii alte dovezi in afara de marturii nu prea puteti avea. Puteti incerca aceasta varianta si daca veti considera ca e cazul faceti publica plangerea in comunitate, in familie ...
Cam cati ani au trecut de la acele intamplari?
Ce dovezi solide ar trebui sa existe?Daca ar marturisi 3 persoane ca au fost abuzate si altele tot minore si rude carora li s-au propus anumite perversiuni? Imi cer scuze dar nu inteleg cum sa prescrie faptele daca nu a fost judecat niciodata?
Sunt varste diferite, la una din fete au trecut 22 ani si la celelalte in jur de 8 ani si e posibil sa abuzeze si de fata lui in varsta de 11 ani. este cumplit! nu poate sa ramana nepedepsit !!!
O confruntare directa finalizata cu o inregistrare ascunsa ar putea fii considerata dovada? in ciuda faptului ca au trecut atatia ani?

Editat de moderator simonette12- motiv- pct.1.3 din Regulament

Ultima modificare: Joi, 30 August 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Nu mai sunt căi pentru ca făptuitorul să fie tras la răspundere penală . Pe de o parte, fiindcă a intervenit prescripţia răspunderii penale, adică dreptul statului de a-l trage la răspundere pe făptuitor s-a prescris .Mecanismul este acela că se prezumă faptul că făptuitorul , dacă nu a mai comis infacţiuni în interiorul termenului de prescripţie ,el s-a reeducat şi drept urmare tragerea lui la răspundere nu ar mai fi jusitificată.
Pe de lată parte, mărturia , ca mijloc de probă singular într-un caz de viol, nu este suficient, această infracţiune se probează şi alte mijloace de probă , expertiză medico-legală de pildă, probe biologice, etc.
Ar fi trebuit să se acţioneze încă de atunci , dacă nu a fost posibil , acum este tardiv. Legea noastră penală nu este aşa de aspră cum este în alte state, unde un viol se poate investiga chiar şi după trecerea a zeci de ani.

si e posibil sa abuzeze si de fata lui in varsta de 11 ani. este cumplit! nu poate sa ramana nepedepsit !!!


Nimic nu vă împidică să faceţi un denunţ însă, mai ales dacă dvs. consideraţi că ar exista posibilitatea unui abuz sexual şi asupra acestei fetiţe. Poate că va fi audiat, deşi , repet, făptuitorul nu ar mai putea răspunde penal pentru fapte din trecutul îndepărtat, chiar de ar exista dovezi ale comiterii faptei.
O mica precizare.Nu este obligatoriu sa fi intervenit prescriptia.Daca anumite conditii sunt indeplinite,termenul de prescriptie ar fi de 15 ani si e posibil sa nu fi trecut,ati spus ca la una dintre fete au trecut 8 ani.
1)Victima este ruda apropiata cf art 149 Cp doarece este nepoata agresorului.
2)Daca victima,ruda apropiata, locuia si gospodarea impreuna cu agresorul,conform art 149 indice1 cpenal rezulta ca este membru de familie.
3)daca este membru de familie si fapta a fost realizata prin constrangere sau profitand de neputinta victimei de a se apara rezulta ca fapta se incadreaza la art 197alin(2)lit(b)indice1 adica viol.In acest caz pedeapsa este de la 5 la 18 ani iar termenul de prescriptie este de 15 ani.


Daca fapta nu a fost realizata prin constrangere sau profitand de imposibilitatea victimei de a se apara dar este indeplinita conditia ca victima sa fi fost in ingrijirea,paza,ocrotirea sau educarea agresorului, sunt incidente dispozitiile art 198alin(5) pentru care pedeapsa este de la 5 la 18 ani rezulta ca termenul de prescriptie este tot de 15 ani.

In concluzie,daca sunt indeplinite anumite conditii,fapta ar putea sa nu fie sub adapostul prescriptiei.De retinut ca desi fapta asupra celeilalte fete este prescrisa,marturia ei ar putea constitui totusi un mijloc de proba pentru judecarea faptei neprescrise.

Demarati ceva impotriva nenorocitului,asa cum am spus,aveti o sansa,nu va resemnati!
Ultima modificare: Joi, 30 August 2012
ContSters258804, utilizator

Alte discuții în legătură

Minor abuzat sexual. Sonji Sonji [b]Buna. Am niste nelamuriri.Cunosc un caz in care un minor a fost abuzat sexual de tatal lui. A depus o plangere impotriva individului, dar fiind amenintat, ... (vezi toată discuția)
Inregistrari telefonice -probe in dosar? ANDREI ANCA ANDREI ANCA Inregistrarile audio ,facute cu telefonul mobil pot fi folosite in instanta,sunt admise? (vezi toată discuția)
Coruperea de minori se pedepseste sau nu? trope_doi trope_doi Exemple: 1. Barbat in varsta de 25 de ani gospodareste (fara casatorie) cu o fata de 15 ani – ii cumpara haine, dulciuri s.a., dar fata (din familie ... (vezi toată discuția)