avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Viol - elementele constitutive ale infractiunii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Viol - elementele constitutive ale infractiunii

buna sera! a-si dori sa va intreb daca in situatia urmatoare vorbim de o constrangere sau nu. un minor o cheama pe prietena sa acasa si ii propune un act sexuala, minora fiind si aceasta(14 ani) initial aceasta refuza spunand ca trebuie sa ajunga la scoala iar acesta ii vorbeste pe un ton calm ca nu ii va da drumul la usa pana ce aceasta nu va accepta. de buna voie , minora se dezbraca si totul se termina in cateva secunde. e sau nu constrangere? e viol? multumesc.
Violul e mai problematic de probat, insa cu siguranta este infractiune:

Art. 198
Actul sexual cu un minor

Actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, care nu a împlinit vârsta de 15 ani, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.


Ca sa se probeze un viol, ar trebui un probatoriu extrem de serios, mai ales ca si faptuitorul este tot minor. Nu ati mentionat ce varsta are acesta, pentru ca sunt diferente privind raspunderea penala in functie de varsta sa:

Art. 99
Limitele raspunderii penale

Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu raspunde penal. Minorul care are vârsta între 14 si 16 ani raspunde penal, numai daca se dovedeste ca a savârsit fapta cu discernamânt.

Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani raspunde penal.
Art. 100
Consecintele raspunderii penale

Fata de minorul care raspunde penal se poate lua o masura educativa ori i se poate aplica o pedeapsa. La alegerea sanctiunii se tine seama de gradul de pericol social al faptei savârsite, de starea fizica, de dezvoltarea intelectuala si morala, de comportarea lui, de conditiile în care a fost crescut si în care a trait si de orice alte elemente de natura sa caracterizeze persoana minorului.

Pedeapsa se aplica numai daca se apreciaza ca luarea unei masuri educative nu este suficienta pentru îndreptarea minorului.


Stimata doamna, situatia este foarte delicata. Va sfatuiesc sa o abordati dupa o indelunga chibzuire. Ambii copii sunt minori, discernamantul lor nu este deplin, deci si fapta trebuie judecata din aceasta perspectiva.
Bineinteles ca e viol si raport sexual cu o minora ." nu ii va da drumul la usa pana nu va accepta de bunavoie " .Este clar ca minora nu a acceptat de bunavoie , ci a fost conditionata .Se poate pune problema lipsirii de libertate a unui minor.
baiatul are 15 ani si cateva luni, in schimb din relatarea ei rezulta ca acesta nu a avut o atitudine amenintatoare si nu a fost un raport sexual propriu zis..ci un act sexual oral. multumesc pentru raspunsuri.:oops:
un minor o cheama pe prietena sa acasa si ii propune un act sexuala, minora fiind si aceasta(14 ani) initial aceasta refuza spunand ca trebuie sa ajunga la scoala iar acesta ii vorbeste pe un ton calm ca nu ii va da drumul la usa pana ce aceasta nu va accepta. de buna voie , minora se dezbraca si totul se termina in cateva secunde. e sau nu constrangere? e viol?



Sunt savarsite infractiunile de viol si de act sexual cu un minor.(concurs real ).



Eu stiu sexul oral e incadrat ca perversiune sexuala ...

Alte discuții în legătură

Perversiune sexuala lepadatu lepadatu fapta medicului ginecolog care, pentru ratiuni ce tin de placerea sexuala, constrange o pacienta majora sa isi introduca in gura un obiect de forma falica si ... (vezi toată discuția)
Drept penal. infractiunea de seductie maruscag maruscag Buna, buna tuturor....am o mare nelamurie legat de infractiunea de seductie. Sunt studenta la drept, in Iasi, la Cuza. Si unul dintre subiectele de examen a ... (vezi toată discuția)
Viol minori alex_busu alex_busu Prietena mea a fost abuzata in copilarie de unchiul sau. Nu a spus nimic fiind foarte mica dar printr-o intamplare a sortii, o verisoara mai mica de-a ei i-a ... (vezi toată discuția)