avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modalitate de calcul a incalzirii pentru apt. ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modalitate de calcul a incalzirii pentru apt. debransate de la sist. centralizat?

La una dintre cele doua scari ale blocului (unde sunt montate contoare individuale la gaz), doua familii si-au montat centrale termice individuale din iarna trecuta, iar in aceste luni inca 5 familii (toate de pe aceeasi coloana) vor sa procedeze la fel. Una dintre ele a primit drept raspuns de la Colterm, cand a solicitat modificarea supraf. radiante [" deconectarile individuale nu se pot executa in acele condominii in care nu s-au produs deconectari anterioare intrarii in vigoare a legislatiei...", adica inainte de 2007]. Dar acest raspuns intra in contradictie cu HCL 239/30.06.2009. Cum sa procedam la calcularea in aceasta toamna/iarna a incalzirii celor deconectati si a celorlalti, respectand, totusi legea?
Multumesc anticipat.
Presedintele (recent ales) asociatiei
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:19, 1 Septembrie 2012
Inteleg ca toate deconectarile facute si cele pe care doriti sa le faceti sunt ilegale.
Deci din start, va situati in afara legii.
In acest caz n-ati putea sa impartiti caldura in mod legal.
O puteti imparti in baza unei intelegeri in cadrul asociatiei in care cei deconectati sa plateasca un anumit procent din factura de caldura.

In acest caz, normal ar fi sa faceti o inventariere a intregului sistem de incalzire pe scara, sa montati in subsol un aparat de echilibrare hidraulica pe coloana de caldura, astfel incat, prin scoaterea din sistem a anumitor apartamente sa puteti avea o presiune normala a agentului termic specifica consumului. Aceste costuri ar trebui suportate de proprietarii scarii.
Procentul pe partea comuna poate ajunge pana la 35%. Asa rezulta din calculele facute intr-un bloc cu repartitoare montate pe calorifere (in blocul meu).

In forum la noi s-a discutat mult pe aceasta tema, dar puteti sa apelati la specialisti, care o data cu inventarierea, v-ar putea oferi si niste procente specifice pentru situatia dv., din teren.
Acest procent difera de la un bloc la altul in functie de elementele care compun sistemul de incalzire respectiv.
Va multumesc pentru raspuns. Nu ne aflam in afara legii, pentru ca inainte de a se deconecta de la sistemul centralizat de incalzire, proprietarii au inaintat Coltermului dosarul cu cele trei tipuri de acte solicitate de acesta. Din nefericire, Coltermul insa, la solicitarea de modificare (reducere) a suprafetei radiante a raspuns negativ invocand legi din 2006 si, respectiv, 2007, omitand HCL.239/30.06.2009. Poate furnizorul (oricare ar fi el) sa conditioneze proprietarul, sa-i ingradeasca dreptul de a-si alege furnizorul?
Iata ce se spune in legea 325/2006 serviciului public de alimentare cu energie termică

2) Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu se face cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:
a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală;
b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire;
c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.
(3) Debranşarea unui utilizator de energie termică, altul decât cel de tip condominiu, se realizează cu anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.
(4) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)–(3) nu se pot realiza în timpul sezonului de încălzire.
(5) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)–(3) se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse.
(6) Cheltuielile de deconectare/debranşare se suportă de către solicitant.


Asadar,daca nu se indeplinesc cele trei conditii, deconectarea este nelegala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doua intrebari despre calcul taxe in asociatiile de proprietari edoina edoina Buna ziua! Am fost aleasa de curand presedinta a unei asociatii de proprietari din Timisoara. Datorita preturilor in crestere platite catre Colterm, vecinii ... (vezi toată discuția)
Suprafata echivalenta termic a corpurilor de incalzit rabuzu rabuzu buna seara. va rog respectuos sa ma sprijiniti cu un raspuns. in aceasta saptamana presedintele de asociatie si un inginer se prezinta pe la apartamente si ... (vezi toată discuția)
Instalare centrala de apartament popmircea81 popmircea81 Buna Am cumparat in septembrie 2011 un apartament intr-un bloc care nu era bransat la reteaua de gaze Eon. Apartamentul meu este la ultimul etaj al ... (vezi toată discuția)