avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Suport Tehnic Sugestii şi reclamaţii Ar fi oportun sa corectam greselile gramaticale sau de ...
Discuție deschisă în Sugestii şi reclamaţii

Ar fi oportun sa corectam greselile gramaticale sau de exprimare ale celor care posteaza?

Am intalnit de curand " adeverinta s-a expirat"....scris de un profesor care punea o intrebare in forum si nu era singura greseala. Mi se pare inadmisibil, mai ales la persoanele ale caror studii se incheie cu un examen de licenta sa aiba o asemenea exprimare in scris.
Considerati oportun, ca in afara raspunsurilor, sa aducem si corecturile de rigoare? In fond, numai prin exercitiu putem dobandi anumite "abilitati" si sa ne corectam anumite greseli!
Ca forma, as propune ca dupa raspuns sa apara ceva de genul:
adeverinta s-a expirat/ corect: adeverinta a expirat
Ce ziceti?
In primul rand moderatorii e putini si nu face fata. :slap:

Cu greselile gramaticale ma mai descurc, dar sintaxa si morfologia ma "omoara" de-a dreptul.

Am incercat acum cateva zile sa ajut un utilizator, dar recunosc ca mi-am "prins urechile" in urmatorul text:

"Daca o persoana sub influenta alcoolului-sevraj major-a sechestrat o persoana intre chilimele ca nu stiu daca putea sa faca asa ceva el debea se tine pe picioare fiind foarte slabit si l-a amenintat spunindu-i daca vreau dau cu toporul in tine fiind acasa la acea persoana,ei fiind prieteni ani de zile l-a slugarit pe persoana care a fost amenintata....este una din variante pe care a spus-o el amenintat,ca cealalta persoana se afla la spital internat,nu a depus nici o plingere la politie,in cit timp poate depune acea plingere,alta varianta ca delira si ar fi zis asa daca vreau daca cu toporul,alta varianta el fiind bolnav si de epilepsie a facut criza si a chemat salvarea,nu s-a depus nici o plingere ,nu stiu care este adevarul cealalta persoana poate spune orice la vecini,,,dar vreau sa stiu in cit timp poate sa depuna plangere...daca o fi adevarat,eu am mers la el la spital si deabea sta pe picioare are si pempersi..nu stiu care este adevarul....va multumesc pentru raspuns,ca sant tare suparata".

In consecinta propun ca moderatorii sa faca si cursuri de translator.....din cum s-o numi limba de mai sus, in limba romana.

PS: nici in ziua de azi nu am inteles cine avea pempersi, cine dadea cu toporu' ca haiducu' si cine avea epilepsie.


@Birou_de_Mediator:
Mesajul Dvs. este si foarte frumos, si foarte subtil. Oare, ar putea fi receptat de catre cei care scriu un text ca cel aratat de Dvs?
Sigur ca nu va fi posibil sa corecteze un moderator sau altcineva greselile facute de altii. Uneori e bine sa fie lasati..."pe limba lor" (sa piara?)
M-ati binedispus la ora asta.
Am mai citit articole scrise de Dvs. si mi-au placut in mod deosebit. Felicitari!

Birou_de_Mediator a scris:

In primul rand moderatorii e putini si nu face fata. :slap:

Cu greselile gramaticale ma mai descurc, dar sintaxa si morfologia ma \"omoara\" de-a dreptul.

In consecinta propun ca moderatorii sa faca si cursuri de translator.....din cum s-o numi limba de mai sus, in limba romana.

PS: nici in ziua de azi nu am inteles cine avea pempersi, cine dadea cu toporu' ca haiducu' si cine avea epilepsie.


Incerc sa fac o traducere ;)?

Pampers poarta agresorul, care in cea de-a treia varianta expusa se afla internat in spital datorita unei crize de epilepsie....iar cu toporul cine putea sa dea? Tot agresorul...cel care \"debea se tine pe picioare fiind foarte slabit si l-a amenintat \".

Eu am inteles din text ca userul care a postat este de partea agresorului si este interesat sa afle in cat timp poate depune plangere persoana agresata.

Am trecut testul @Birou_de_Mediator:rolleyes:?


Si ca sa sa-mi exprim opinia in legatura cu subiectul abordat in acest topic, nici eu nu sunt de acord cu editarea greselilor de exprimare de catre admini sau moderatorii acestui forum sau corectarea utilizatorilor de catre ceilalti participanti la discutii. Nu se pune problema de timp, ci de faptul ca la acest site apeleaza persoane care nu trebuie sa se simta ofensate sau jignite. Incercam sa intelegem postarile. Sunt situatii in care eu, ca moderator al forumului rog utilizatorul sa reformuleze intrebarea, pentru a putea primi un raspuns. :)

Ultima modificare: Miercuri, 12 Septembrie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Multumesc stimata doamna, pentru traducere. :)

Tot respectul, pentru munca depusa de toti moderatorii. :vishenka:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plingere penala ContSters96930 ContSters96930 Daca o persoana sub influenta alcoolului-sevraj major-a sechestrat o persoana intre chilimele ca nu stiu daca putea sa faca asa ceva el debea se tine pe ... (vezi toată discuția)
Scrierea cu diacritice în cererile adresate instanței CountPorcula1987 CountPorcula1987 Buna ziua, intreb deoarece cineva mi-a atras atentia sa am grija cum formulez o contestatie (in cazul meu de rovinieta). Mi-a spus ca sa am grija pe langa ... (vezi toată discuția)
Gramatica... stan_iulia stan_iulia Acum cautam ceva pe net si am gasit o pagina a site-ului dex on line, pagina se cheama greseli frecvente in limba romana, unde explicatiile cum e corect si de ... (vezi toată discuția)