va rog raspundeti-mi si mie la intrebarea: daca am fost in concediu de ingrijire copil in perioada 01.08.2008-01.08.2007, sporul pt. vechimea in munca nu mi se ia in calcul decat dupa data de 01.01.2007cf. Legii7/2007? Perioada 01.08.2005-01.01.2007 nu mi se ia in calcul la actualizarea sporului de vechime?
Actualizarea sporului de vechime vi se va lua in calcul incepand cu data intrarii in vigoare a Legii nr.7/2007. Legile nu au efect retroactiv. Legea a intrat in vigoare la dat de 20 ianuarie 2007.
E foarte adevarat, dar nu se tine cont de faptul ca Legea 7/2007 aduce completari la Ordonanta 148/2005 , si, ca atare, nu se poate actualiza sporul de vechime si in perioada 01.08.2005-01.01.2007 cat am fost in concediu de ingrijire copil?
Asa cum am mai postat, legea nu are efect retroactiv decat daca ar indica expres data sau perioada până la care retroactivează. In speta, Legea nr.7/2007 nu prevede asa ceva.
Legea urmează să se aplice acţiunilor ce se întreprind după intrarea ei în vigoare (tempus regit actum) . Prin urmare, ea acţionează pentru viitor neavând putere pentru trecut de unde şi concluzia caracterului nerectroactiv al acesteia. Principiul nerectroactivismului legii îşi are raţiunea în faptul ca nimeni nu-şi poate dirija conduita după reguli care încă nu există . Principiul neretroactivităţii a primit o consacrare constituţională (legea nu poate dispune decât pentru viitor).
Asadar, nu se poate actualiza sporul de vechime de la 01.08.2005.
Indredintare minor
aaelena
Am introdus actiune de divort in luna iunie anul acesta. Am primit termen de judecata in noiembrie. Se va judeca dupa codul care era in vigoare la momentul ... (vezi toată discuția)
Penalitati intarziere
dorinv
Intrebare: Daca penalitatile au fost calculate pana la intrarea in vigoare a legii 246/2009 si erau mai mari decat debitul principal, se aplica vechea lege ... (vezi toată discuția)