avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... principiul neretroactivitatii legii civile
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

principiul neretroactivitatii legii civile

Speta. O firma S.C. X........ S.R.L. a incheiat un contract de lucrari cu o institutie publica de interes local Administratia S.......... aflată in subordinea Consiliului local B....., in urma unei achizitii publice organizate conform OUG 34/2006, la data de 25.03.2010.
In contractul respectiv, in temeiul art. 24 din OUG nr. 34/2006, S.C. X.... are doua clauze de confidentialitate, acceptate de catre Administratia S.... S.R.L., la data incheierii contractului.
Ulterior, la data de 21.04.2010, Consiliul local B...., sub a carei subordonare se afla Administratia S......, a emis o hotarare de consiliu prin care, la art. 1, interzice institutiilor subordonate sa mai includa in contractele incheiate clauze de confidentialitate si deasemenea obliga aceste institutii sa publice aceste contracte pe pagina de internet a sa.
Art. 2 din aceeasi hotarare dispune ca toate ca contractele aflate in derulare si incheiate de catre toate institutiile aflate in subordinea sa, printre care se afla si Administratia S...., intra sub incidenta acestui act administrativ si drept urmare contractele respective vor trebui si ele publicate, astfel cele doua clauze de confidentialitate vor trebui facute publice.
Intrebare:
- Incalca sau nu art. 2 din hotararea Consiliul local B.... principiul neretroactivitatii legii civile, prin prisma faptului dispune ca si contractelor aflate in derulare sa se aplice actul administrativ adoptat, nu numai celor ce vor fi incheiate dupa intrarea in vigoare a acetui act administrativ.

Cel mai recent răspuns: Dan Top , Avocat 06:48, 18 Iulie 2010
Desi exista principiul tempus regit actum, in caz in care legea prevede expres ca o dispozitie retroactiveaza nu se incalca principiul neretroactivitatii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulitate absolutã og 12/1998 Dinga Claudiu Dinga Claudiu Vreau să cunosc mai multe opinii în legătură cu următoarea chestiune: act public şi act secret încheiate în 1999, sub imperiul OG 12/1998 privind ... (vezi toată discuția)
Decizie primar Lielena Lielena Lucrez la o regie autonoma de servicii publice aflata in subordinea consiliului local al orasului. De curand s-a infiintat o societate de gospodarire urbana ... (vezi toată discuția)
Mi-ar putea spune cineva daca ordinul nr. 1258/2016, se aplica ... dana manea dana manea Mi-ar putea spune cineva daca Ordinul nr. 1258/2016, se aplica si la nivelul spitatelor publice aflate in administrarea consiliilor judetene, respectiv a ... (vezi toată discuția)