Am si eu niste nelamuriri (poate nu am citit cu atentie):
1.arendasul retine impozit scazand din brut cheltuielile forfetare de 25% apoi aplica 16%. Arendatorului ce-i va da, ce ramane scazand cheluiala si impozitul sau doar impozitul?
2.pe tatal meu cand s-a dus sa ia graul, arendasul l-a pus sa semneze o hartie. La aproape 80 de ani cati are, bineinteles ca nu a vazut sa citeasca si nici nu i s-a spus ce semneaza, asa ca a venit cu un act aditional la contract cum ca se obliga sa duca actul aditional la consiliul local si sa declare venitul in sistem real, declaratia 200 pana la 25 mai. De primit a primit aceeasi cantitate ca in fiecare an, adica atat cat scrie in contract. Trecand de "bucuria" drumurilor ce trebuie facute, ma intreb daca pe declaratie poate sa scada la cheltuieli cei 25% si apoi sa i se aplice impozitul. Ce altceva mai trebuie sa faca?
Fiecare are cate o nelamurire, sper ca pana la anul sa clarificam toate aceste aspecte si nu sa ne bage 'legiuitorul' si mai mult in "ceata".
Daca proprietarul opteaza ca arendasul sa-i retina si sa-i plateasca la stat impozitul pe venitul din arenda, el va primi suma de bani (sau cantitatea de produse) convenita prin contractul de arenda, fara acel impozit.
Cum se calculeaza impozitul: din total suma care constituie arenda se scade 25% si doar la ce ramane se aplica impozitul de 16%. Dar acea suma de 25% i se da tot proprietarului de teren, nu ramane la arendas.
Puteti lua acum legatura cu arendasul si sa faceti un nou act aditional prin care sa optati ca arendasul sa retina si sa va plateasca impozitul. Tot el va duce pe la primaria din raza careia este situat terenul arendat si la finante. Dumneavoastra ca proprietar nu va mai trebui sa depuneti nici o declaratie la finante.
Plata impozit arenda
amphora
Buna ziua,
Am un contract de arendare in derulare si am primit un act aditional prin care trebuie sa aleg modul de impozitare (la sursa sau determinare venit ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.