Buna ziua! Va rog sa imi raspundeti si mie! Vreau sa imi fac cu viitorul meu sot o casuta pe terenul tatalui meu.Daca va avea loc in viitor vreo despartire cum se va putea imparti casa, ea nu poate fi nici vanduta( din cauza pozitiei locului), este in spatele casei a lor mei. Se poate face vreun contract inainte cu niste conditii si clauze,cum ca el ma imprumuta pe mine cu banii? Sau ma puteti sfatui mai bine cum sa fac. El investeste o suma de banii in curtea mea, dar nu are nici un act, cum ca a bagat bani acolo?Daca el in viitor va "parasi" casa mai este corect sa ii dau eu aceea suma? sau cum sa fac? va rog ajutati-ma! VA MULTUMESC!
Modul in care puneti problema e mai mult decat... interesant... Un "viitor sot” (deci ar fi posibil sa va casatoriti, dar nu se stie...). Desi nu sunteti casatorita va ganditi deja la o... viitoare despartire... si va intereseaza sa nu pierdeti ceva bani...
Casa, chiar ridicata in spatele casei parintilor dv ar putea fi vanduta – daca se gaseste un cumparator dispus sa locuiasca acolo...
Tatal dv ar putea sa plateasca materialele pt casa si manopera pt construirea acesteia – adica, toate documentele justificative sa fie pe numele dansului (viitorul ex-sot nu ar putea avea pretentii in acest caz).
Totusi, daca inainte de casatorie va puneti problema averii ce va trebui impartita in caz de divort ar trebui sa va mai ganditi daca e bine sa faceti pasul catre o uniune numita "pe viata” (la modul ideal).
am spus viitor sot deoarece urmeaza.e normal nu?eu nu ma gandesc la o despartire , dar el baga totusi o suma mare de bani,dar nu stii niciodata ce este in viitor. In legatura cu tatal meu, el nu are banii ptr a plati, iar casa chiar nu ar fi nimeni dispus sa locuiasca acolo, este construita "complicat" si nu o va cumpara nimeni.
Banii investiti de viitorul sot sunt bani castigati inainte de casatorie (deci, bun propriu) – daca si casa va fi ridicata inainte de casatorie se considera ca va fi bun propriu al viitorului sot, deci nu se va imparti. Fiind proprietar al casei va avea si dreptul de superficie asupra terenului pe care e construita casa.
Nu aveti ce conventie sa incheiati inainte... Daca incheiati un contract de imprumut nu rezolvati mare lucru in caz de despartire... El are, oricum, dovada ca banii ii avea inainte de a va casatori. In caz de divort, daca vreti sa pastrati casa, va trebui sa ii dati bani...Daca nu veti dori casa – pt ca nu aveti banii respectivi – si el nu va putea sa o vanda... poate va alege sa locuiasca acolo... si va cumpara terenul, eventual... Cand va incepe demersurile pt obtinerea autorizatiilor, cumpararea materialelelor etc va avea destule dovezi ca a cheltuit acolo banii pe care ii avea inainte de casatorie (poate dovedi ca i-a avut...).
Poate ar fi mai bine sa va casatoriti, intai, si apoi sa incepeti constructia si sa apara si numele dv in acte...
Nu prea inteleg daca doriti sa il protejati pe el, sau pe dv, in caz de divort... Daca la el va ganditi lasati lucrurile sa curga si, in caz de despartire, nu ridicati pretentii asupra casei. Zic si eu...
Va doresc casa de piatra si armonie.
Partaj divort
ancamaia
Buna ziua,
Sunt casatorita de 10 ani si am 2 copii minori.De cand ne-am casatorit locuim in casa mamei mele,iar in timpul casatoriei am construit o casa in ... (vezi toată discuția)