Termenul de preaviz din CIM-ul meu este "maximum 45 zile lucratoare" (am semnat ca Gheorghe); in Codul Muncii este prevazut "maximum 20 zile" ; sunt personal de executie si doresc sa stiu daca pot inscrie in notificarea de demisie un termen de preaviz de 20 zile.
1. Perioada de preaviz inregistrata in CIM este incorecta, ilegala.
2. Codul muncii spune:
Art.81
...
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
...
3. - In CIM nu se trece niciodata o expresie de genul "maximum/minimum X zile" ci se trece clar perioada de preaviz in cazul demisiei este de X zile lucratoare.
- X nu poate fi mai mare de 20, in cazul functiilor de executie si nici mai mare de 45 pentru functiile de conducere.
4. Solicitati angajatorului sa modifice clauza din CIM (daca nu doreste facetyi o sesizare la ITM).
5. Puteti sa faceti notificarea demisiei, cu precizarea ca perioada de preaviz este de 20 de zile lucratoare.
„Art. 81 - Codul muncii
...
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
...”
Deci indiferent ce termen ați convenit în CIM, depășirea termenelor de 20 respectiv de 45 de zile este nelegală.
În aceste condiții nu puteți fi obligat la mai mult de 20 zile de preaviz dacă sunteți personal de execuție.