avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Bunuri comune
Discuție deschisă în Executare silită

Bunuri comune

Buna ziua.As dori sa stiu in cazul in care sotul pierde un proces cu statul si trebuie sa plateasca niste daune daca bunurile sotiei care sunt pe numele ei(ex casa,teren,afacere)pot fi luate de catre stat avand in vedere ca sunt casatoriti,sau daca aceste bunuri ar fi mostenite de catre sotie iar sotul nu ar avea nimic pe numele lui.Multumesc pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 14:59, 3 Septembrie 2012
Bunurile vor fi luate de catre stat numai in situatia in care acestea au fost dobandite in timpul casatoriei, acestea fiind bunuri comune. In cazul in care bunurile sunt ale sotiei, dobandite inainte de casatorie prin mostenire sau in alt mod, vor fi luate de catre stat numai in situatia in care in discutie este vorba despre un imobil care este locuinta familiala. Daca este vorba despre alte bunuri, altele decat locuinta familiala, bunurile proprii ale sotiei nu vor fi luate de catre stat .
Bunurile mostenite in timpul casatoriei nu sunt bunuri comune ci proprii.Acestea nu pot fi executate.
In procedura executarii silite pot fi urmarite numai bunurile proprii ale sotului. Pt a putea fi valorificate eventuale bunuri comune va trebui facut partajul de catre creditor, lucru mult mai costisitor pt acesta.

Daca sotia are bunuri pe numele ei care sunt dobandite prin mostenire in timpul casatoriei, acestea au regimul bunurilor proprii si nu pot fi urmarite de creditorii sotului.
Bunurile proprii ale sotiei dumneavoastra ( bunurile provenite din succesiuni, donatii , sau cele dobandite inainte de incheierea mariajului ) nu pot fi partajate de creditori , pe cale de contestatie la executare.

Bunurile sus explicate nu sunt cuprinse in comunitatea matrimoniala de bunuri, neputand constitui obiectul unui partaj .

In vederea recuperarii creantei , creditorul are la indemana posibilitatea urmaririi bunurilor proprietate devalmasa, dobandite de la data incheierii casatoriei.

Pe cale de contestetie la executare, acestia pot cere instantei de judecata partajarea bunurilor comune, in vederea individualizarii cotei parti din dreptul de proprietate,putandu-se atribui bun sotului debitor.


Ulterior, dupa ce s-ar dispune de catre instanta de judecata , atribuirea imobilul catre sotul datornic , cu plata unei sulte,pentru despagubirea sotiei, se poate proceda la instrainarea acestuia, prin licitatie publica, in cursul etapei executarii silite.


Sotia nu raspunde pentru datoriile personale ale sotului .



Succes.


Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita sotie pt credit nevoi personale sot Anka1983 Anka1983 Deci problema mea este asa. Sotul a luat un credit de nevoi personale in prima luna de casatorie, nu am girat si semnat pentru el.Acum nu si-a platiti ratele ... (vezi toată discuția)
Executare grigorevasile58 grigorevasile58 Am un credit ipotecar, iar sotia si copilul sunt coplatitori. In cazul in care copilul meu se va casatori va raspunde si sotia cu bunurile ei sau bunurile ... (vezi toată discuția)
Bunuri/datorii comune Dora2018 Dora2018 Buna ziua. Am un apartament cumparat prin \"Prima Casa\" inainte de casatorie. Sotul e in Biroul de Credit cu datorii neachitate la banci, de dinainte sa ne ... (vezi toată discuția)