avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Prescriere datorii intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Prescriere datorii intretinere

Buna seara,
Ajutati-ma va rog cu un raspuns legal,

Unei persoane , o instanta de judecata a hotarat definitiv sa-i prescrie 2500 lei din 5000 lei restanta la intretinere si 2100 lei din 3200 lei penalitati.
Bun....
Aceste sume prescrise unde o sa ramana ?????
Cine le suporta ???
Vor aparea in continuare pe listele de plata lunare a respectivei persoane ???
Mentionez ca nu este nici o greseala in calculul sumelor respective ( au fost verificate de un expertcontabil in instanta )

Multumesc ......
Cel mai recent răspuns: m.belu , utilizator 22:49, 31 August 2012
Urmeaza ca persoana care se ocupa de contabilitatea asociatiei de proprietari ,in temeiul hotarari judecatoresti sa opereze stornarea sumei
In situatia in care instanta de judecata a dispus prescrierea sumelor,pe cale de consecinta acestea nu vor mai fi in evidenta proprietarului,respectiv nu vor mai fi afisate in lista de intretinere

Sumele prescrise sunt pierdute de asociatie, ca atare vor fi scazute din solduri.

Din cate observ vi s-au acordat totusi 1100 lei la penalizari.
Acestea vor inlocui o parte din pierderea de 2500 lei prescrisa de la cote.

Asociatia pierde deci toate penalizarile si suma de 1400 lei de la cote.

In acelasi timp restantierului i se scad sumele respective din restante, ramanand sa plateasca 2500 (de la cote) + 1100 (de la penalizari) = 3600.
Cand i le incasati, treceti toata suma la cote si nimic la penalizari.

Suma pierduta de la cote de 1400 lei va trebui sa o compensati de la ceilalti proprietari sau de la alte fonduri de reparatii, daca aveti asa ceva.
@danielharaga,
Poate ne spuneti si de ce instanta a prescris acele sume.
Si-apoi daca este verdictul Judecatoriei, asociatia, in termenul stabilit de instanta (de regula 15 zile de la comunicare), poate introduce recurs si sa solicite Tribunalului sa-l oblige pe restantier la plata intregii sume.
Totusi, daca ati trecut prin toate etapele sau nu ati introdus recurs in termen iar hotararea a ramas definitiva, asta este, trebuie sa va conformati. Obligati-l pe proprietar sa plateasca atat cat a stabilit instanta.

Inteleg, din ce ati scris, ca restantierul trebuia sa platesca 5000 restante + 3200 penalizari = 8200 lei in total. Presupun ca instanta a prescris debitele mai vechi de 3 ani, bazandu-ma pe precizarea dv ca "nu este nici o greseala in calculul sumelor respective".

Acum restantierul va plati 2500 restante si 1100 penalizari = 3600 lei in total.
Scadeti cei 3600 lei din restantele de 5000 lei pe care le aveti inregistrate si raman restante de plata de 1400 lei. Cei 1400 lei ar trebui sa-i suporte cei vinovati de neactionarea la timp in instanta, repet, daca instanta a prescris debitele mai vechi de 3 ani... Scoateti aceste sume din sarcina proprietarului si nu le mai afisati pe lista la apartamentul lui.
Penalizarile sau diferenta de penalizari iar se scot din evidenta si nu mai apare pe lista urmatoare.
Dar veniti cu precizari ca sa intelegem de ce instanta a prescris sumele respective; gasiti explicatia in motivatia instantei. Spuneti-ne ce scrie acolo. Poate le-a prescris pentru ca depasesc 3 ani, poate, in functie de dovezi, a stabilit ca restantierul sa platesaca numai anumite sume chiar in interiorul ultimilor 3 ani...

P.S. Am inceput sa scriu inainte de @elga dar a sunat un telefon si am terminat dupa. Si iata ca experienta isi spune cuvantul si, fara sa modific nimic din mesaj, opiniile noaste sunt identice.:vishenka:
Ultima modificare: Vineri, 31 August 2012
Adriantot, moderator
@adriantot:
Doi monstri sacri pe problematica Asociatiilor de proprietari! Multumim ca va avem!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restantier din anul 2007 giotto_2016 giotto_2016 Buna ziua! Avem un restantier care nu si-a platit intretinerea din anul 2004. Fostul comitet l-a dat in judecata si din pacate prin procesele desfasurate, ... (vezi toată discuția)
Penalitati loredana34 loredana34 buna ziua, m-am trezit peste noapte cu penalitati foarte mari la intretinere motivul acestora fiind ca asociatia a fost data in judecata si asa s-au calculat ... (vezi toată discuția)
Datorii asociatii de locatari macrita macrita Buna ziua, Din anul 2009 am refuzat sa mai platesc datoriile la asociatie , deoarece am fost chemata la politie si mi s-a spus ca pentru apartamentul meu ... (vezi toată discuția)