avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... contract munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

contract munca

As dori sa stiu cum as putea sa lucrez legal tinand cont ca eu sunt pensionara la cerere.Adica ce fel de cotract pot sa fac cu angajatorul in asa fel incat sa nu mi se taie pensia.Va multumesc.
Fiul meu imi sugereaza sa fac un contract de colaborare .
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:05, 2 Septembrie 2012
Puteti sa incheiati cu angajatorul un contract individual de munca pe perioada determinata care nu trebuie sa depaseasca 36 de luni, situatie in care se poate cumula pensia cu salariul.
Ultima modificare: Vineri, 31 August 2012
Tifigiu Laura, Consilier juridic
consilierjuridic_laura:
Ar fi bine daca ati spune si unde scrie ca daca are un CIM pe perioada determinata si care nu depaseste 36 de luni poate cumula pensia cu salariul.

geta58:
1. Toate pensionarile se fac la cerere.

2. Dvs. puteti sa cumulati pensia cu un salariu numai daca beneficiati de:
- pensie pentru limita de varsta;
- pensie de invaliditate gr.III, caz in care puteti lucra numai cu jumatate de norma (4 ore pe zi).

3. Daca sunteti beneficiar al unei pensii anticipate sau anticipate partiale nu puteti cumula pensia cu venituri pentru care se retine contributia sociala pentru pensie (cum sunt veniturile din salarii, din conventii, din colaborari etc.).

art. 83 lit. g) din Codul muncii , republicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 345 din 18.05.2011.
Codul Muncii

ART. 83 – Cazurile in care se poate incheia contractul individual de munca pentru o durata determinata

g) (introdus prin OUG 65/2005; renumerotat prin republicarea din 2011) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;

Prin legea 263/2010 s-a stabilit ce pensionari pot cumula pensia cu salariul.Acestia au fost evidentiati de D-nul Tudor Valeriu.
consilierjuridic_laura:

1. Articolul pomenit de dvs., din Codul muncii, se refera la cazurile in care se poate incheia un CIM pe perioada determinata iar lit.g) spune asa:
g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;

2. "In conditiile legii" inseamna in conditiile Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
...

Alte discuții în legătură

Cumul pensie salariu ellaell ellaell Litera g. a articolului 83 din Codul Muncii precizeaza ca unui pensionar i se poate incheia doar CIM pe perioada determinata, iar art,84 prevede ca perioada ... (vezi toată discuția)
Cim determinat panzarumitica panzarumitica potrivit codului muncii, una din situatiile in care se incheie contract individual de munca pe perioada determinata este si cazul pensionarilor. Este vorba de ... (vezi toată discuția)
Pensionar angajat cu cim pe durata determinata MotreaMonicaGabriela MotreaMonicaGabriela Buna ziua, Va rog sa ma sprijiniti intr-o problema: Un pensionar care a renuntat la pensie este angajat cu contract individual de munca pe durata ... (vezi toată discuția)