avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 818 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... credit restant
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

credit restant

Buna ziua,
Am nevoie de o lamurire in legatura cu urmatoarea situatie:
am avut un credit pe care nu l-am mai putut plati o vreme, ajungandu-se la executare silita si infiintarea unei popriri pe veniturile salariale. Am mers la biroul executorului pentru a purta o discutie cu dansii in legatura cu acest dosar si m-au surprins cu afirmatia potrivit careia, suma pe care o datorez ca si restanta nu este cea mentionata in titlul executoriu, acesteia adaugandu-i-se alte penalitati de la data solicitarii executarii si pana la data la care eu voi achita integral suma.
Aceasta presupune ca noi sa nu mai reusim niciodata sa achitam aceste sume.
Este posibil asa ceva? Nu este un abuz? Sau, poate, doar o incercare de intimidare?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:42, 9 Septembrie 2012
Suma care trebuie achitata este cea trecuta in somatia primita la inceputul executarii, unde se specifica exact care este debitul, cat sunt penalizarile, care sunt cheltuielile de executare si onorariul executor.

Daca suma se modifica fata de acea somatie, formulati contestatie la executare.
Penalitatile curg in continuare, executarea silita nu e un premiu pt cei ce raman restanti.
Daca ati returna cat datorati in termen f scurt, suma de recuperat ramane cea pt care s-a incuviintat executarea, dar dvs aveti poprire pe salariu.. astfel se poate intinde operatiunea pe niste ani, credeti ca suma ramane aceeasi ? Din pacate, nu.

art 371 cpc
(3)Executarea silită are loc în oricare dintre formele prevăzute de lege, simultan sau succesiv, până la realizarea dreptului recunoscut prin titlu executoriu, achitarea dobânzilor, penalităţilor sau a altor sume, acordate potrivit legii prin acesta, precum şi a cheltuielilor de executare.

Dvs aveti in contract ( ala e titlul executoriu) cat datorati penalitate pt neplata la timp, acum e intreg creditul scadent.

La penalitati poate renunta creditorul sau instanta le poate reduce.
Puteti formula contestatie la executare





Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Septembrie 2012
gi-jane2, moderator
Va multumesc pentru raspunsurile primite, desi ele sunt contradictorii. Deci nu am inteles mare lucru.
Pe titlul de executare scrie ca societatea este obligata sa retina lunar din salariu ... pana la concurenta sumei de xxx lei. Nicaieri nu se mentioneaza ca suma respectiva este calculata pana la o anumita data si ca dupa acea data ea se poate modifica fiind purtatoare de penalitati.
Societatea are obligatia sa va retina din salariu exact cum i s-a comunicat.
Pe parcurs veti intelege ca executorul are dreptate.

Art. 371^2
Pot fi executate silit obligatiile al caror obiect consta in plata unei sume de bani (..)
Daca titlul executoriu contine suficiente criterii in functie de care organul de executare poate actualiza valoarea obligatiei principale stabilite in bani, indiferent de izvorul ei, se va proceda, la cererea creditorului, si la actualizarea acestei sume (..)


Art. 371^5
Executarea silita inceteaza daca:
a) s-a realizat integral obligatia prevazuta in titlul executoriu, s-au achitat cheltuielile de executare, precum si alte sume datorate potrivit legii; in acest caz, executorul va preda debitorului titlul executoriu, mentionand pe acesta stingerea totala a obligatiilor;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea executarii dupa plata doar a creantei nu si a onorariului executorului ? bobocel3333 bobocel3333 Daca sa zicem exista titlu executoriu si intre timp debitorul plateste direct creditorului nu in cont la CEC al executorului dupa cum zice legea ce se ... (vezi toată discuția)
Recuperare pensie alimentara - executare silita adi_2010 adi_2010 Buna ziua. Am de recuperat o anumita suma privind pensia alimentara. Am dosar de executare silita la un BEJ. Solutia data de instanta este ... (vezi toată discuția)
Executare silita miti59 miti59 am avut scos la licitatie apartamentul dar acesta nu sa vandut. Am primit de la executor o anstiintare conform art.371/5 lit.b. Ce urmeaza incontinuare? (vezi toată discuția)