avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... impacare intre parti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

impacare intre parti

in cazul in care intre doua parti intr-un proces, care vor sa se impace, pot sa faca lucrul asta si printr-un inscris pe care sa il prezinte in instanta, sau e necesara prezenta lor in fata judecatorului?
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 22:29, 19 Ianuarie 2009
De regula impacare are caracter peronal ceea ce presupune prezenta ambelor parti in instanta, insa s-ar putea admite si un act autentic care sa prevada o asemenea situatie.
Daca este vorba despre un litigiu civil, partile pot sa incheie o tranzactie prin care inteleg sa stinga acest litigiu.
Cele doua parti trebuie sa mearga cu acest "inscris" denumit Tranzactie in fata judecatorului, cu actele personale de identitate si sa semneze inscrisul.
Mai exista si varianta in care reclamantul se prezinta in fata instantei si renunta la cererea de chemare in judecata.
Daca este dosar penal, unde procesul a inceput ca urmare a plangerii prealabile a partii vatamate, atunci partea vatamata se prezinta personal in fata instantei si isi retrage plangerea.

Av. Cermak Iuliana
dar daca reclamantul isi retrage cererea, hotararea data are putere de lucru judecata in ceea ce priveste obiectul procesului?
Da, se da o hotarare judecatoreasca in acest sens.Partea vatamata nu mai poate reveni ulterior cu o plangere care sa aiba acelasi obiect.

Av. Cermak Iuliana

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citatie lovire si alte violente dupa retragerea plangerii radianachim radianachim sunt chemat in instanta in calitate de inculpat intr-un dosar cu obiectivul;lovirea sau alte violente,verificarea legalitatii administrarii probalor si a ... (vezi toată discuția)
Retragere plangere raluca-didi raluca-didi Buna seara! As dorii sa ma lamuresc intro privinta.Sotul meu e acuzat ca ar fi luat 2 mousuri de la o sala de internet...m-am dus sa vorbesc cu patronul care a ... (vezi toată discuția)
Cum se poate retrage plângere penală pentru înşelăciune? citizenlaw citizenlaw Bună ziua! În 2014 am fost victimul unei înşelăciune şi am depus plângere penală. Acum câteva zile am primit un citat că trebuie să mă prezint ... (vezi toată discuția)