buna ziua,
am o problema care suna cam asa :
lucrez la o firma de transporturi foarte mare(ce mai mare din tara) acum 2 ani am nascut , urmand sa ma intorc la serviciu pe data de 03.09.2012 .
vineri 31.08 am fost instiintata printr.un sms ca sa decis desfiintarea postului pe motive financiare si voi primi 6 salarii compensatorii (lucram ca si casiera),in conditiile in care pe acest post mai figurreaza inca 2persoane .
Pe legea veche in care ma incadrea (fiind data inainte de 2011) scrie ca angajatorul este obligat sa ma reangajeze timp de 6 luni , insa daca se desfiinteaza postul am dreptul la somaj ?
este legal ce fac acesti oameni?
ce ar trebui sa stiu sa merg pregatita in momentul in care merg sa inchei aceasta colaborare ?
va multumesc anticipat.
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.
2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
3. - Sunt mai multe posturi de casiere si a fost desfiintat cele ocupat de dvs.
- Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.
Conform art. 21 OUG 96/2003 protectia maternitatii la locul de munca, angajatorul nu a re dreptul sa va concedieze pe o perioada de 6 luni de la revenirea din concediu de crestere a copilului. O poate face (concedierea) doar in cazul reorganizarii judiciare sau falimentul angajatorului, iar in situatia prezentata de Dvs. nu cred ca este cazul...
Art.21 invocat se refera la alt tip de concediu ... in speta, este vorba despre concediu de risc maternal.
Art. 21 (1) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a)salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)–e), din motive care au legătură directă cu starea sa; b)salariatei care se află în concediu de risc maternal;
c)salariatei care se află în concediu de maternitate;
d)salariatei care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani;
e)salariatei care se află în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 18 ani. (2)Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea salariatei în unitate.
(3)Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.
Am recitit intrebarea si nu reiese ca este vorba despre concediu de risc maternal, ci despre revenirea la locul de munca a salariatei care a fost in concediu de cresterea copilului pana la doi ani. Astfel ca in speta sunt incidente prevederile art 21 ale OUG 96, exact asa cum ati scris ulterior si Dvs.
Deci angajatorul nu are dreptul sa-i desfaca CIM pe o perioada de 6 luni de la revenirea din CCC, numita "perioada de adaptare".
Reiterez ideea ca art.21 din OUG nr.96/2003 nu este aplicabil persoanelor care revin din CCC , ci celor care revin din concediu de risc maternal ..
Intrucat a intrat in CCC sub incidenta OUG nr.148/2005, angajatorul poate decide concedierea salariatei imediat la revenirea din CCC .. OUG nr.148/2005 nu prevede nicio masura de protectie p[entru persoanele care revin din CCC , asa cum se prevede in art.25 din OUG nr.111/2010 - aplicabil pentru persoanele ai caror copii s-au nascut incepand cu data de 01.01.2011, inclusiv.