La solicitarea dvs scrisa, angajatorul este obligat sa va elibereze un document din care sa reiasa activitatea desfasurata , durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, potrivit legislatiei in materie .
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
Angajatorul are obligatia de a plati toate contributiile catre bugetulde stat , ins ain practica se mai intampla ca acaestea sa nu fie platite.
LA societatea unde lucrez unii colegii de ai mei au vrut sa plece la jumatatea lunii si patronul lea zis daca nu stati toata luna nu va dau banii si plecati de pe data de 1 si va luati banii.
ARE drept angajatorul sa faca asa ceva cind cineva isi gaseste de munca isi da demisia si pleaca nu are voie sa retina banii.
Art.3 C.mun. :
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
Prin urmare, libertatea muncii implica libertatea persoanei de a-şi exercita sau nu dreptul la munca, de a hotarî unde, pentru cine şi în ce condiţii va munci, libertatea alegerii profesiei, libertatea de a decide încetarea raporturilor de munca prin demisie, dreptul de a participa, cu ocazia negocierilor colective şi individuale, la fixarea condiţiilor de munca.
In plus angajatorul dvs. trebuie sa va achite drepturile salariale la zi, conform perioadei lucrate "si nu cu data de 01 daca plecati mai devereme de sfarsitul lunii".
In principiu, drepturile salariale in cazul incetarii raportului de munca sunt achitate la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului ...