avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... promovare actiuni si aparari in numele unei firme ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

promovare actiuni si aparari in numele unei firme radiate?

Buna ziua. Avem si noi o problema de lamurit in legatura cu o firma.

Astfel, intre 2 firme au existat raporturi juridice comerciale care au dat nastere la niste litigii in instanta. Una din firme care a urmarit recuperarea unor creante a promovat o actiune dupa radierea sa din registrul comertului (exista extras cu informatii oficial de la ORC care confirma acest fapt). In alte dosare a continuat sa exercite drepturi procesuale dupa radiere in dosare care erau pe rol inainte de radiere, continuand aceste demersuri dupa radierea sa fara sa instiinteze instanta despre aceasta imprejurare.

Intrebarea mea este: sunt pasibili de savarsirea unor infractiuni reprezentantii firmei care au facut aceste demersuri (de ex. fals, uz de fals, inselaciune), tinand cont ca nu mai aveau functiile respective la firma dupa radiere?

O alta intrebare, ar putea fi motiv de revizuire a recursului sau pentru alte cai de atac daca exista premisele ca reprezentantii care au continuat actiuni in numele firmei respective nu mai aveau acest drept?

...Si o ultima intrebare, se poate solicita pe instanta recuperarea unor creante de la asociati sau administratorul firmei radiate?

Multumesc anticipat tutoror pentru atentia acordata.
Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2012
eagle_free, utilizator
Cel mai recent răspuns: eagle_free , utilizator 23:44, 4 Septembrie 2012
Gasiti raspunsurile in Legea 31/1990 iar cu privire la creditorii din bilantul de lichidare, raspunsul il gasiti la contabilul d-voastra cu explicatii mai ample.
care dintre urmatoarele prevederi sunt aplicabile din legea nr. 31/1990:

Art. 61. - (1) Creditorii sociali şi orice alte persoane prejudiciate prin hotărârile asociaţilor privitoare la modificarea actului constitutiv pot formula o cerere de opoziţie prin care să solicite instanţei judecătoreşti să oblige, după caz, societatea sau asociaţii la repararea prejudiciului cauzat, prevederile art. 57 fiind aplicabile.
(2) În sensul prezentei legi, prin hotărârea asociaţilor se înţelege şi hotărârea organelor statutare ale societăţii, iar termenul asociaţi include şi acţionarii, în afară de cazul în care din context rezultă altfel.
Art. 62. - (1) Opoziţia se face în termen de 30 de zile de la data publicării hotărârii asociaţilor sau a actului adiţional modificator în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, dacă prezenta lege nu prevede un alt termen. Ea se depune la oficiul registrului comerţului care, în termen de 3 zile de la data depunerii, o va menţiona în registru şi o va înainta instanţei judecătoreşti competente.

sau

Art. 234. - Dizolvarea societăţii înainte de expirarea termenului fixat pentru durata sa are efect faţă de terţi numai după trecerea unui termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
Art. 235. - (1) În societăţile în nume colectiv, în comandită simplă şi în cele cu răspundere limitată, asociaţii pot hotărî, o dată cu dizolvarea, cu cvorumul şi majoritatea prevăzute pentru modificarea actului constitutiv, şi modul de lichidare a societăţii, atunci când sunt de acord cu privire la repartizarea şi lichidarea patrimoniului societăţii şi când asigură stingerea pasivului sau regularizarea lui în acord cu creditorii.


In alta ordine de idei, se aplica prevederile art. 61 si urm. pentru se hotararea asociatilor de dizolvare/radiere constituie o hotarare privitoare la modificarea actului constitutiv sau dizolvarea societatii "imprima" creditorului sau calitatea de tert in sensul art. 234 ?

Mentionam ca potrivit datelor de la ORC, motivul radierii este art. 235 din legea 31/1990.

Si o ultima intrebare legata de primele intrebari: Se coroboreaza cumva prevederile art. 61 si urm. cu prevederile art. 234 si urm. din legea nr. 31/1990, adica Creditorii sociali de la art. 61 sunt aceeasi cu tertii de la art. 234, precum si restul dispozitiilor se coroboreaza

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 4 Septembrie 2012
eagle_free, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dizolvare srl cu asociat unic fara lichidare!!! ContSters21504 ContSters21504 SPETA cu 3 intrebari: SRL cu asociat unic. 1. este posibilă dizolvarea voluntară a societăţii mai sus menţionate, fără lichidare, raportat la ... (vezi toată discuția)
Inchidere societate nelunelu68 nelunelu68 am o societate comerciala infiintata in ianuarie 2011 si nu am avut nici o activitate daca as dori sa o inchid ce demersuri trebuie sa fac (vezi toată discuția)
Dizolvare voluntara ContSters126538 ContSters126538 Un SRL cu 2 asociati / administratori vrea sa se desfiinteze. Au de recuperat niste bani (in jur de 20 000 de lei) si de dat niste bani (aceasi suma). De ... (vezi toată discuția)