Din cate stiu,angajatorul are dreptul de a accepta sau nu concediul medical.
Ce motive poate aduce angajatorul pentru neacceptarea si neplata concediului medical?
Poate el concedia un angajat in baza acestui fapt(poate invoca motivul pe motiv ca acest concediu medical nu este dobandit pe drept?)
Mentionez ca doi dintre colegii mei se afla in aceasta situatie.
Va multumesc.
Angajatorul se poate adresa Casei de Asigurari de Sanatate pentru a verifica corectitudinea concediului medical acordat, daca are dubii ca acesta e acordat "pe bune"
Nu poate fi concediat daca este aprobat acest concediu pana la intoarcere in practica desi legea nu are prevederi exprese in acest sens , mentioneaza doar faptul ca nu poate fi concediat in medical sau odihna.
Concedierea – cauza de incetare a CIM
Potrivit art. 58 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, concedierea este definita ca reprezentand incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului, fiind dispusa pentru motive care tin de persoana salariatului sau pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata concediului pentru carantina;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata indeplinirii serviciului militar;
h) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
i) pe durata efectuarii concediului de odihna.
Aceste prevederi nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului.
--------------------------------------------------------------------------------
Multumesc pt informatii.Intrebarea era....Poate angajatorul datorita concediului medical? Poate angajatorul concedia cu motivul ca angajatul si-a luat concediu medical.....Desi mi se pare o aberatie sa poata folosi acest motiv pt concediere.....(poate iti rupi piciorul in timpul proiectului...).Colegii mei se afla in aceasta situatie si le este teama ca angajatorul va folosi drept motiv faptul ca ei au fost in concediu medical......Mie mi se pare aberant de-a dreptul,insa vreau sa cer parerea unei persoane avizate.
Nu se poate concedia un angajat pe motiv ca a fost in concediu medical. O astfel de concediere ar fi un abuz din partea angajatorului.
Daca insa angajatorul considera ca a fost acordat abuviz are dreptul de a se adresa Casei de Asigurari de Sanatate pentru a verifica corectitudinea respectivului concediu medical. Daca se demonstreaza ca el a fost obtinut abuziv se poate solicita anularea acelui concediu medical si sanctiona respectivul angajat.