avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu medical

Buna ziua!
va rog sa-mi spune-ti ce se intampla cu angajatii unei societati comerciale ,ce isi inchide punctul de lucru (posibil intreaga firma) ce se afla in concediu de risc maternal ,dar si cu cei ce se afla in concediu medical?
care este procedura legala in ceea ce priveste preavizul pentru aceste cazuri?
)
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 13:43, 7 Octombrie 2009
pe perioada concediului medical nu se poate desface contractul de munca al unui salariat, acelasi lucru este valabil si pe durata efectuarii concediului de odihna. asteptati prima zi lucratoare si inminati eventualul preaviz privind incetarea raporturilor de munca.
firma isi inchide activitatea!
Art. 60. - (1) Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă:
a) pe durata incapacităţii temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii;
b) pe durata concediului pentru carantină;
c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
g) pe durata îndeplinirii serviciului militar;
h) pe durata exercitării unei funcţii eligibile într-un organism sindical, cu excepţia situaţiei în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârşite de către acel salariat;
i) pe durata efectuării concediului de odihnă.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

In conditiile intrarii in faliment, concediile medicale vor fi depuse si platite de Casa de sanatate, cf OUG 158/2005:
Art. 32. - (1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate.

(3) Drepturile achitate în condiţiile prevăzute la alin. (1) urmează a fi recuperate de către casele de asigurări de sănătate de la angajator, după caz, conform legii.
Salarariatii pot fi concediati ,iar drepturile cuvenite pentru perioada de concediu medical sunt platite de casa de sanatate la care angajatorul este arondat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt gravida si firma da faliment.......... Miluca Boldan Miluca Boldan Buna ziua, Am o nedumerire: eu sunt insarcinata in 6 saptamani, iar firma la care lucrez ca din data de 31 ianuarie se va declara faliment, ce se va ... (vezi toată discuția)
Firma insolventa_gravide anairam_unid anairam_unid Buna ziua Firma la care activez va intra in insolventa si implicit se face concediere colectiva . Ma poate ajuta cineva cu un raspuns la urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal/lichidare firma ianliana ianliana Buna ziua am o nelamurire: ce se intampla cu salariata aflata in concediu de risc maternal in cazul in care firma isi inceteaza activitatea? (vezi toată discuția)