avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu prenatal

Buna ziua. Sunt insarcinata si trebuie sa nasc in 23-25 ianuarie 2012. De cand as putea sa intru in concediu prenatal? Eu as dori sa imi iau din 19 noiembrie 2012. Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2012
ioana_tm, utilizator
Cel mai recent răspuns: georgettegan , utilizator 17:17, 3 Septembrie 2012
Este bine sa va faceti calculul de asa fel incat dupa nasterea copilului sa va ramana cel putin 42 de zile de concediu de maternitate obligatie pentru a beneficia de indemnizatie cresterte copil pe mai departe. ART 23 din normele de aplicare a OUG 111 din 2010
Daca as lua concediul din 19.11.2012 ar insemna 68 de zile inainte de data probabila a nasterii. Ar mai ramane 126-68=58 zile. Teoretic ma incadrez. Inseamna ca e ok data din punct de vedere legal?
Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2012
ioana_tm, utilizator
Concediul prenatal este evidentiat de catre medic prin certificatul medical. Astfel, cel mai bine ar fi sa vorbiti cu medicul de familie pentru a vedea cand puteti intra in prenatal. Conform legislatiei concediul de maternitate este format din concediul prenatal si concediul postnatal (lauzie) care, impreuna, au o durata totala de 126 de zile. Toate aceste zile sunt evidentiate prin concedii medicale eliberate de medicul de familie.
Da, puteti sa luati concediu de maternitate. Va raman destule zile si dupa nastere.
OUG 158 DIN 2005
1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.

(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de sarcina si lauzie thea_ghi thea_ghi Buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti de la cate saptamani de sarcina se poate intra in concendiu prenatal conform legislatiei in vigoare. Conform ... (vezi toată discuția)
Concediu sarcina si lauzie oanabitta oanabitta Buna ziua am citit undeva astfel concediu de sarcina este de 63 zile calendaristice si 63 de zile cel de lauzie . Ce ma intereseaza pe mine daca pot acumula ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal iulyca iulyca Buna ziua. Din data de 8 mai 2012 am intrat in concediu prenatal si trebuie sa nasc pe 23 iunie 2012, deci as avea 47 zile de concediu prenatal.Intrebarea ... (vezi toată discuția)