avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 271 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... certificatul de nastere in spania
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

certificatul de nastere in spania

sunt insarcinata si locuiesc in spania as vrea sa stiu eu nasc in spania mi se face in in spania certificatul copilului sau trebuie sa merg in tara sa ii fac certificat cum se procedeaza si ce bani primeste copilul pentru ca am inteles ca copii romani nascuti in spania nu primesc alocatie
Asigurati-va mai intai ca stiti tot ce aveti de facut pentru a obtine pentru copil certificatul de nastere romanesc, altfel veti avea multe probleme si nu vor fi usor de rezolvat.
Procedura pas cu pas este explicata intr-un articol foarte bine documentat, din care va pun un fragment si pe care il puteti citi in intregime aici:
[ link extern ]


Cetăţenii români pot solicita misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare eliberarea de certificate de naştere românești pentru copiii lor născuți în Spania.

Actele necesare:
1. Declaraţia părintelui român
2. Foaia de ieșire din spital, eliberată de o unitate sanitară sau un medic, care, în mod obligatoriu, trebuie să cuprindă: număr de înregistrare, data eliberării, semnatura şi ştampila medicului care a constatat naşterea, menţiunea că s-a născut un copil viu, data naşterii, numele şi prenumele părinţilor;
3. Certificatul de naştere spaniol (Certificado literar de nacimiento), supralegalizat cu Apostila de la Haga; După nașterea copilului, părinții au obligația să solicite un certificat de naștere spaniol. Actul se solicită de la Registrul Civil unde trebuie declarată naşterea. Pentru obținerea acestuia, părinții trebuie să prezinte ieșirea din spital care include mențiunea că s-a născut un copil viu, certificatul de căsătorie (dacă este românesc trebuie tradus și apostilat cu apostila de la Haga) și actele de identitate ale parinților. Alături de certificat vor primi și Livretul de familie spaniol.
4. Traducerea în limba română a certificatului de naştere spaniol, la un traducător autorizat, apostilată cu Apostila de la Haga (de la secţia consulară)
5. Actele de identitate valide ale părinţilor (paşaport, carte de identitate), original şi fotocopie;
6. Certificatul de căsătorie românesc al părinţilor, (dacă este cazul) original şi fotocopie; Părinţii căsătoriţi în străinătate care nu au efectuat transcrierea căsătoriei în registrul român de stare civilă figurează ca necăsătoriţi în evidenţele din România;
7. Declaraţia părinţilor privind numele de familie pe care îl va purta copilul, în cazul în care aceştia au nume diferite.


Potrivit acestui site
[ link extern ]

In Spania nu exista alocatie de stat pentru copii, care sa se acorde neconditionat tuturor copiilor, indiferent de veniturile parintilor, asa cum se intampla in Romania sau in alte state europene.
In Spania obtin ajutor pentru cresterea copilului doar familiile care se incadreaza in baremele de venit anual stabilite de Institutul National de Securitate Sociala.
De aceea, alocatia europeana, care reprezinta acordarea in statul in care se afla copilul beneficiar a sumei reprezentand valoarea mai mare (fie cea din Romania, fie cea din statul european unde lucreaza parintele), nu poate fi solicitata de catre un parinte care lucreaza in Spania, unde nu exista aceleasi principii de acordare a alocatiei ca in Romania.

Cititi si ce scrie la acest link, va este de folos.
Ultima modificare: Luni, 3 Septembrie 2012
Ares-3, moderator
Vasilica-Irina a scris:

sunt insarcinata si locuiesc in spania as vrea sa stiu eu nasc in spania mi se face in in spania certificatul copilului sau trebuie sa merg in tara sa ii fac certificat cum se procedeaza si ce bani primeste copilul pentru ca am inteles ca copii romani nascuti in spania nu primesc alocatie


Certificatul de nastere se obtine de la statul spaniol, iar acesta nu trebuie schimbat in tara unde se naste copilul, prin ambasada, pentru ca taxele consulare sunt extrem de mari.
Certificatul se poate schimba in tara, cand veniti, dupa 3 luni sau dupa 5 ani, nu are importanta acest lucru, oricum consulatul nu are treaba cu asa ceva, mai ales ca un nou nascut nu are drept de vot.:tooth:
La nastere, cel putin pana anul trecut, se dadea o indemnizatie de nastere, care era de 2.000€, dar alocatie de stat nu se da.
Imi puteti da un mesaj privat, in care sa-mi lasati adresa de email, apoi va voi redirectiona catre persoane care stau in Spania, si au dat nastere unor copii, pentru a va lamuri exact ce aveti de facut.


Toate cele bune ! ... ca s-a mai nascut un spaniol.=D>
Dupa ce obtineti certificatul de nastere romanesc, fie direct de la consulat, fie transcris, mergeti la asistenta sociala de la locul de domiciliu si veti face si dosar de alocatie pt. copil. Dureaza mai mult, cam 4 luni, pt. ca ei verifica si in Spania, sa nu primiti si acolo alocatie, insa veti primi apoi si banii din urma.
Copilul nascut in Spania din ambii parinti romani, este un roman, eventual de nationalitate spaniola, dar de cetatenie romana. Faptul ca te nasti intr-o alta tara din parinti exclusiv romani, nu inseamna ca devii cetatean al tarii respective prin simplul fapt ca te-ai nascut pe acel teritoriu.
Dupa primirea certificatului spaniol aveti termen conform legislatiei romane, mai exact a Legii 119/1996 republicata, cu privire la actele de stare civila, ca in termen de 6 luni sa solicitati transcrierea certificatului la domiciliul din Romania, ori inscrierea sa la ambasada sau consulat. In caz de nerespectare a termenului de 6 luni sunteti pasibila de o amenda cuprinsa intre 100-200 lei. Pentru a primi de la statul roman alocatie pentru copil este necesar ca mai intai sa solicitati eliberarea unei adeverinte de la asistenta sociala din Spania din care sa rezulte ca nu beneficiati de alocatie pe care o depuneti la dosar alaturi de declaratia dvs ca nu beneficiati de alocatie din ambele state UE. Alocatia din urma-restanta- o primiti doar pentru 1 an de zile, de la data inregistrarii dosarului in Romania. Atentie, pentru ca certificatul sa fie inscris sau transcris, dupa cum va scrie si Ares_3 trebuie mai intai apostilat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere copil nascut in spania Argi76 Argi76 Buna seara! Deci am nascut in Spania, la nastere eram casatorita de o luna , in certificatul copilului , mama e trecuta cu numele de fata pentru ca nu a reusit ... (vezi toată discuția)
Drepturile copilului cu dubla cetatenie dnd76 dnd76 Buna ziua,am si eu mai multe nelamuriri,daca ma poate ajuta cineva...multumesc din suflet! sunt o mama singura,cu doua gemene de 2ani. tatal lor este cetatean ... (vezi toată discuția)
Schimbare carte identitate in spania + certificat nastere bebe pentru zbor daniela013 daniela013 Buna ziua, va rog daca puteti sa ma ajutati cu cateva informatii...anul viitor imi expira buletinul (2014) si as dori sa stiu cum il pot renova de la ... (vezi toată discuția)