avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare carte identitate in Spania + certificat ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare carte identitate in Spania + certificat nastere bebe pentru zbor

Buna ziua, va rog daca puteti sa ma ajutati cu cateva informatii...anul viitor imi expira buletinul (2014) si as dori sa stiu cum il pot renova de la distanta(Spania) mai ales in cazul in care resedinta mea stabila acum e in Spania si nu in Romania?
Locuiesc in Spania,de ce nu vor sa-mi elibereze DNI spaniol atat timp cat locuiesc de 9 ani aici si casatorita cu cetatean spaniol?
Vreau sa merg in Romania cu baietelul meu de 1 an: de ce acte am nevoie pentru copil avand in vedere faptul ca certificat de nastere nu exista si e doar trecut in Cartea Familiei "libro de familia" ?
Cum as putea rezolva aceste probleme fara prea multe dureri de cap?
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 3 Aprilie 2013
daniela013, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 18:26, 3 Aprilie 2013
Suni la Consulatul de care apartii sau la Ambasada,iti vor da toate detaliile necesare.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Aprilie 2013
Gabriela19722, utilizator
Daca nu mai aveti domiciliu in tara nu va puteti face carte de identitate, ci pasaport pentru cetatean roman cu domiciliul in strainatate.
Aveti grija sa faceti asta inainte de a expira termenul de valabilitate al CI. Detalii despre procedura si actele necesare gasiti aici:
[ link extern ]
Daca aveti locuinta proprietate personala in Romania sau are cine sa isi dea consimtamantul sa va faceti CI cu domiciliul la un imobil pe care il detine puteti face procura speciala cuiva sa depuna actele pentru dvs. - detaliem daca e cazul.

Nu stiu ce acte au fost necesare pentru inscrierea copilului in Libro de familia, sper ca aveti certificat de nastere eliberat de Registrul Civil, certificación literal.
Daca aveti doar certificatul constatator al nasterii, certificación del acta de nacimiento, trebuie sa mergeti la Registrul civil si sa obtineti certificación literal care apoi trebuie apostilat la Tribunalul Superior de Justitie al Comunitatii Autonome in care a fost eliberat certificatul.
Dupa ce il apostilatiil puteti inscrie la consulat - veti obtine certificatul de nastere romanesc pentru copil.
Detalii aveti aici:
[ link extern ]

Pentru calatoria in Romania cu copilul aveti doua variante:
- titlu de calatorie, care e valabil doar pentru venirea in tara (ca sa va intoarceti in Spania va trebui sa ii faceti pasaport, iar asta nu se poate fara certificat de nastere romanesc); titlul de calatorie se poate elibera si cu certificatul de nastere spaniol:
[ link extern ]
- pasaport simplu temporar, valabil un an, insa ca sa il obtineti trebuie certificat de nastere romanesc
[ link extern ]

In opinia mea varianta simpla este inscrierea certificatului de nastere spaniol la consulat si pasaport simplu temporar - pe site scrie ca se elibereaza in aceeasi zi, il puteti face cu putin inainte de calatorie si il aveti un an.
Va multumesc din suflet!
Pasaportul mi-a expirat,dar totusi as dori buletinul cu poza8aici NIE nu are poza si nu mi-l accepta oriunde,am un imobil proprietate personala cred ca pot da adresa valabila.

Copilul l-au inscris pur si simplu in acea carticica la primaria din sat pe baza foilor date in spital,dar certificat de nastere literal nu...Nu intentionez sa-i scot certificat de nastere romanesc,e cazul?
salutari

[Editat - va rog nu citati in intregime mesajul anterior, incarca inutil pagina, multumesc]
Ultima modificare: Miercuri, 3 Aprilie 2013
Ares-3, moderator
Aveati termen 6 luni de la nasterea copilului pentru a-i face certificat de nastere romanesc. Mai intai solicitati certificatul de nastere spaniol, apostilati-l la prefectura, dupa care solicitati inscrierea certificatului la ambasada sau consulatul Romaniei din Spania. Faptul ca aveti o resedinta in Spania nu inseamna ca v-ati stabilit domiciliul acolo, de aceea inca mai aveti carte de identitate si nu sunteti cetatean roman cu domiciliul in strainatate pentru ca ati avea in acest caz doar pasaport CRDS in care ar fi inscris domiciliul in Spania, ori nu se intelege sa aveti asa ceva. Avand in vedere ca sunteti casatorita cu un cetatean spaniol puteti sa-i faceti copilului pasaport spaniol acesta fiind dupa tata cetatean spaniol si sa calatoriti cu copilul pe baza pasaportului spaniol intrand si iesind din Romania. Nu cred ca puteti obtine pasaport spaniol fara a fi in posesia certificatului de nastere spaniol, la fel cum nu puteti sa obtineti pasaport romanesc fara certificat de nastere romanesc. Pentru a obtine certificatul romanesc si implicit pasaportul romanesc este necesar sa solicitati mai intai certificatul spaniol. Personal nu vad de ce sa nu-i scoateti certificatul romanesc copilului, deoarece nu se stie cand aveti nevoie de el si de ce sa nu fim si noi cu un roman mai mult:thumbup:
daniela013 a scris:

am un imobil proprietate personala cred ca pot da adresa valabila.

In cazul acesta gasiti o persoana apropiata careia sa-i faceti procura speciala pentru a depune actele pentru CI si pentru a o ridica de la Evidenta Persoanelor de la locul de domiciliu.
Acea procura se face la consulat inainte sa va expire actuala CI.

Aveti certificat de casatorie romanesc? Va trebuie la depunerea actelor.
Si la inscrierea/transcrierea certificatului copilului veti avea nevoie de certificatul de casatorie romanesc, in caz ca v-ati casatorit in fata autoritatilor spaniole.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Documente expirate - spania lorenabercea lorenabercea buna,am vrut sa ma angajez si mi-am dat seama ca am buletinul expirat si pasaportul il aveam expirat mai demult dar cum nu aveam nevoie de el nu lam ... (vezi toată discuția)
Certificat nastere copil nascut in spania cory_r cory_r cum se obtine un certificat de nastere la un copil in varsta de 2 ani nascut in spania dar neinregistrat la timp de parinti, mentionez ca unul din parinti are ... (vezi toată discuția)
Divort, certificat de nastere minor neagualina neagualina Buna ziua.am divortat la notar in bucuresti anul trecut.In timpul casatoriei Am dat nastere unui baietel in anul 2009 in spania copilul nu are tata biologic a ... (vezi toată discuția)