avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Buna ziua. Nu cunosc modificarile noului cod al familiei, de aceea va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: este vorba despre un divort introdus de catre reclamant, partile avand un copil minor in varsta de 2 ani.
Prin actiune se solicita desfacerea casatoriei din vina exclusiva a paratei, reluarea numelui avut anterior de catre aceasta, incredintarea minorei la parata, cu obligarea reclamantului la plata pensiei de intretinere, luarea minorei de catre parat, la domiciliul acestuia, de 2 ori pe saptamana, cate 3 ore (respectiv intre orele 14.00-17.00, precum si de 2 ori pe luna (la sfarsit de saptamana de vineri pana duminica). De asemenea se solicita obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata, in caz de opunere. Parata nu se opune desfacerii casatoriei doar ca nu este de acord sa fie desfacuta casatoria din vina sa, atata timp cat reclamantul este cel care a parasit domiciliul conjugal. Va rog sa-mi spuneti daca, potrivit noului cod al familiei, este posibila desfacerea casatoriei si prin acordul partilor. De asemenea, va rog sa ma lamuriti si cu privire la custodia comuna, respectiv cu privire la vizitarea minorei, deoarece in situatia solicitata de catre reclamant, minora avand varsta frageda de doar 2 ani, ar insemna sa fie permanent cu bagajele pregatite si sa fie purtata ca o valiza de la un parinte la altul (intr-o saptamana de 2 ori, in cealalta saptamana de 3 ori, incluzand si sfarsitul de saptamana). Stiu ca, potrivit vechiul cod al familiei se putea solicita minorul doar de 2 ori pe luna si in vacantele scolare mai mult, respectiv 2-3 saptamani. In speranta ca voi primi raspuns la solicitarea mea, va multumesc anticipat.
Chiar avand n copil minor, partile pot divorta prin acord in fata instantei de judecata.

Daca partile nu doresc un divort prin acord sau sotia nu este de acord cu o culpa exclusiva, aceasta va trebui ca la randul sau sa faca o cerere reconventional a prin care sa solicite divortul din culpa comuna sau exclusiva a reclamantului.

Pe divort insa as recomanda un divort prin acord. E mai elegant iar finalitatea va fi aceasi si anume desfacerea casatoriei.

In privinta custodiei, regula in prezet este custodia comuna, parintii hotarand de comun acord in tot ceea ce priveste cresterea si educarea minorei.

Programul de vizitare nu este unul fix si nici unul marcat de unele sablone. Este in functie de fiecare caz in parte, de gradul de implicare/atasament al copilulu fata de parintele la care nu are domiciliu.

Tendinta instantelor este ca in prezent sa acorde destul de mult timp de vizita parintelui despartit de copilul sau, chiar si la varsta indicata de dvs, daca parintele isi doreste acest mod de a mentine relatiile firesti.
Va multumesc pentru precizari


Spuneti-mi, va rog, cum se procedeaza in cazul impartirii bunurilor comune: partile, de la data incheierii casatoriei si pana la despartire in fapt, au locuit impreuna cu parintii paratei si, sub durata casatoriei, au facut mai multe imbunatatiri la casa existenta si construita de catre parintii paratei (expl. schimbat usi, geamuri, construit anexe la casa existenta, etc) Mentionez ca toate aceste imbunatatiri au fost efectuate atat sub durata casatoriei, cat si cu ajutorul banesc din partea parintilor paratei. Tot sub durata casatoriei a fost construita o casa noua (pentru parti) cu participarea, atat a partilor, cat si a parintilor paratei, la fel si reclamantul a fost ajutat, cu anumite sume de bani, de catre parintii sai. In aceasta situatie, ma intereseaza daca si parintii partilor vor fi parti in procesul de impartire a bunurilor comune si daca sumele investite de catre acestia vor face sau nu parte din masa bunurilor de impartit.
Ultima modificare: Joi, 6 Septembrie 2012
gi-jane2, moderator
Parintii nu vor fi parti in procesul departaj.

Acesta se va purta intre fostii soti strict legat de bunurile comune dobandite in timpul casatoriei.

Legea prezuma cota de contributie a sotilor 50-50 % , insa oricare dintre ei va putea pretinde o cota de contributie majorata, in functie de sumele investite in achizitionarea, construirea bunurilor, in functie de venituri sau de ajutorul banesc al parintilor fiecaruia.

Dovada acestor cheltuieli, investitii, venituri va fi facuta cu inscrisuri si martori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort Iordache Aurelian Iordache Aurelian Este posibil ca sotia, reclamant,sa obtina divortul neavand motive temeinice,eu ,parat,nedorind divortul,sotia parasind domiciliul comun,luand cu ea minorul in ... (vezi toată discuția)
Custodie copil minor daria_ramona2006 daria_ramona2006 Buna dimineata .Va rog sa ma lamuriti intr-o problema: Sunt divortata din septemebrie 2010 , iar in urma divortului am o hatarare definitiva si irevocabila in ... (vezi toată discuția)
Autoritate parinteasca danyela2003 danyela2003 Autoritatea părintească în privinţa minorei , se va exercita de către reclamanta pârâtă. Stabileşte locuinţa minorei la reclamanta ... (vezi toată discuția)