avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere mostenire

Suntem trei mostenitori si dorim sa facem succesiunea. Mentionez ca ambii parinti sunt decedati. Succesiunea consta in :
a) teren arabil extravilan 21800 mp.dupa cum urmeaza - o parcela de 6500 mp.
- o parcela de 4500 mp.
- o parcela de 10800 mp.
b) terten vie extravilan 7300 mp dupa cum urmeaza - o parcela de 2000 mp.
- o parcela de 5300 mp.
c) certificat actionar la SIF Transilvania - cate 2000 de actiuni detinute de
fiecare parinte decedat.
Mentionez ca suntem intelesi intre noi care este partea fiecaruia, nefiind divergente in acest fel.
Intrebarile mele, cu amabilitatea dumneavoastra sunt urmatoarele:
1. Cat ar ajunge aproximativ taxele notariale pe fiecare dintre noi tinind cont ca noi ca mostenitori detinem suprafete egale din mostenire?
2. Este mai avantajos pentru noi dezbaterea mostenirii prin notariat sau pe cale judecatoreasca?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri .
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 22:10, 4 Septembrie 2012
Mergeti la notariat ca rezolvati mult mai repede si mai curat, fara sa riscati greseli de redactare, indreptari de erori, plus ca faceti si intabularea.

Costurile sunt greu de estimat pt ca in functie de zona, onorarii notariale etc.

Mergeti la notariat si interesati-va cat sunt taxele, cat onorariul ca nu costa nimic sa va interesati.
Prin notariat daca partile se inteleg se dezbate succesiunea, daca partile nu se inteleg asupra calitatii lor de mostenitor sau a intinderii masei succesorale se pot adresa instantei cue incheiere prealabila si obligatorie de la notar.
Costurile dezbaterii la notariat nu se pt spune cu exactitate caci ele depind de o evaluare a terenurilor care se face conform expertizei de grila imobiliara notariala care tine cont de zone, de categoria de folosinta a terenurilor..etc. Mergeti la un notar sa va calculeze. In plus daca a trecut mai Bine de doi ani de la decesul oricaruia din parintii dvs se va plati impozit pe succesiunea respectiva adica 1% din valoarea bunurilor aduse la succesiunea respectiva.
Succesiunile se or dezbate succesiv si se va elibera un singur certificat de mostenitor insa vor fi doua onorarii si daca este cazul unul sau doua impozite, depinde de data decesului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere moștenire corneldir corneldir Tatal meu a decedat acum 7 ani și nu am făcut succesiunea (1 apartament și teren 1500,00 mp ) Ce cotă parte mi se cuvine dacă suntem 3 frați și mama? ... (vezi toată discuția)
Tarife notariale, mostenire iove iove Care sunt tarifele practicate de catre notari la efectuarea unei sucesiuni notariale? (vezi toată discuția)
Succesiune teoyorga teoyorga Ce pasi sunt de urmat si care sunt costurile in urmatoarea speta: tatal meu a decedat anul trecut in luna aprilie si detinea 3Ha teren arabil extravilan in ... (vezi toată discuția)