avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... contributie pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

contributie pensii

Am si am avut din 1994 autorizatie PFA, ca activitate secundara, cu un venit modest ( cel mai mare a fost de 8000 RON anual) . O buna perioada nu am stiut ca pot sa platesc contributia la pensii si deci nu am platit ( cred ca nici nu se platea decat la activitatea de baza) . M- am pensionat ( pentru limita de varsta, pe lege speciala/ invatamant) in 2009. Vreau acum sa platesc retroactiv aceasta contirbutie, pentru a- mi mari punctajul si deci pensia.
Intrebari:
Este posibil sa platesc retroactiv?
Cum se calculeaza aceasta contributie in cazul de fata?
Multumiri pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 10:08, 9 Septembrie 2012
Retroactiv,nu se poate.
Baza de calcul este 35% din salariul mediu brut pe economie.
Adica 2117x35%=741
Apoi 31,3% din 741
Adica 741x31,3%=232 lei pe luna

Castigul la pensie in urma acestei asigurari,este destul de mic.
Daca imi spuneti ce stagiu complet de cotizare aveti(din decizie)va pot spune cat este acest castig.
Multumesc pentru raspuns, pe care acum l- am vazut. Intre timp am aflat de la casa de pensii ca in prezent se poate retroactiv.
Cred insa ca nu se aplica la PFA calculul pe care l- ati prezentat, este unul specific, cu niste limite. Calculul nu se face oare anual? Impozitul asa il platesc.

Oricat de putin s- ar adauga cred ca merita, in speranta ca vom trai vremuri ceva mai bune, cu punctul de pensie mai mare.
Am vechime 34 de ani.
Raspunsul meu s-a referit,la contractul de asigurare sociala.
In cazul prezentat de d-voastra,este o alta situatie.

Imi asum greseala.
Ultima modificare: Duminică, 9 Septembrie 2012
Carp Mircea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii pfa MariaComan14 MariaComan14 buna ziua, In momentul de fata lucrez pe baza de PFA, nefiind salariata nicaieri. Doresc sa stiu daca se merita se-mi inchei un contract de munca (fictiv) ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza contributiile pentru sanatate si pensie pentru p.f.a. birzaveanu birzaveanu Am accesat masura 141 in domeniul apicultura si am fost nevoit sa ma inregistrez ca p.f.a. Va rog sa-mi spuneti ce obligatii fiscale am, mentionez ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite pentru pfa arinna arinna Care sunt taxele si impozitele platite de un vanzator la taraba, un pfa?Daca vinde de 5 lei pe zi si astfel ii ies 150 ron/luna ca venit brut?Daca nu i se vand ... (vezi toată discuția)