Am si am avut din 1994 autorizatie PFA, ca activitate secundara, cu un venit modest ( cel mai mare a fost de 8000 RON anual) . O buna perioada nu am stiut ca pot sa platesc contributia la pensii si deci nu am platit ( cred ca nici nu se platea decat la activitatea de baza) . M- am pensionat ( pentru limita de varsta, pe lege speciala/ invatamant) in 2009. Vreau acum sa platesc retroactiv aceasta contirbutie, pentru a- mi mari punctajul si deci pensia.
Intrebari:
Este posibil sa platesc retroactiv?
Cum se calculeaza aceasta contributie in cazul de fata?
Multumiri pentru raspuns.
Retroactiv,nu se poate.
Baza de calcul este 35% din salariul mediu brut pe economie.
Adica 2117x35%=741
Apoi 31,3% din 741
Adica 741x31,3%=232 lei pe luna
Castigul la pensie in urma acestei asigurari,este destul de mic.
Daca imi spuneti ce stagiu complet de cotizare aveti(din decizie)va pot spune cat este acest castig.
Multumesc pentru raspuns, pe care acum l- am vazut. Intre timp am aflat de la casa de pensii ca in prezent se poate retroactiv.
Cred insa ca nu se aplica la PFA calculul pe care l- ati prezentat, este unul specific, cu niste limite. Calculul nu se face oare anual? Impozitul asa il platesc.
Oricat de putin s- ar adauga cred ca merita, in speranta ca vom trai vremuri ceva mai bune, cu punctul de pensie mai mare.
Am vechime 34 de ani.
Obligatii pfa
MariaComan14
buna ziua,
In momentul de fata lucrez pe baza de PFA, nefiind salariata nicaieri. Doresc sa stiu daca se merita se-mi inchei un contract de munca (fictiv) ... (vezi toată discuția)