avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Curatela fratelui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Curatela fratelui

Am situatia urmatoare:
Exista un copil de 6 ani caruia mama i-a decedat acum 1an si jumatate si tatal a parasit caminul conjugal deoarece casa este a bunicii din partea mamei, sora mai mare in varsta de 21 de ani vrea sa obtina curatela(tatal sau nu se opune intrucat nu are posibilitati financiare de a-l creste si nu se poate implica in cresterea minorului).Nu s-a dorit aceasta situatie insa sora sa se loveste de documente peste tot,semnatura de drept asupra copilului (la scoala,la afterschool) si cu siguranta astfel de situatii vor aparea si pe viitor,sora lui mai mare doreste curatela,aceasta beneficiaza de locuinta,loc de munca stabil si posibilitati de crestere a unui copil.
Mentionez faptul ca tatal in prezent locuieste cu chirie.
Unde ar trebui sa se adreseze sora lui pentru a obtinue curatela,avand in vedere faptul ca are bunavointa tatalui?
Cu ce este afectat tatal copilului?
Ce demersuri sunt necesare?Exista posibilitatea ca cei de la protectia copilului sa-l ia in custodia lor pana la terminarea procesului?

Multumesc,
Astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: Francisc Gerber , Avocat 14:47, 5 Septembrie 2012
Dupa noul cod civil , instanta de tutela rezolva aceste probleme.
Nu este vorba de curatela ci de tutela.
Conform art. 110 C. civ tutela minorului se instituie atunci cand ambii parinti sunt, dupa caz, decedati, necunoscuti, decazuti din exercitarea drepturilor parintesti sau li s-a aplicat pedeapsa penala a interzicerii drepturilor parintesti, pusi sub interdictie, disparuti ori declarati judecatoreste morti, precum si in cazul in care, la incetarea adoptiei, instanta hotaraste ca este in interesul minorului instituirea unei tutele.
Dupa cum vedeti tutela minorului se poate institui numai in cazul in care niciunul din parinti nu se poate preocupa de ingrijirea minorului.
Daca nu este foarte grava lipsa de preocupare a tatalui, va sfatuiesc sa faceti in continuare demersurile pe care deja le intreprindeti si, cand este cazul, sa-l deranjati totusi pe tatal pentru a semna acolo unde numai dumnealui poate semna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sora mea a murit într-un accident rutier,a lăsat în urma un ... Cristinelm9@gmail.com Cristinelm9@gmail.com Sora mea a murit într-un accident rutier,a lăsat în urma un copil de 12 ani,iar acum locuiește cu mama mea,eu sunt fratele lui sora mea decedata,iar acum ... (vezi toată discuția)
Tutela minor Dobrin_Sabina01 Dobrin_Sabina01 Buna ziua! As vrea sa va intreb, in ce cazuri un minor poate sa fie plasat in tutela unei persoane fizice majore, independent de parinti ? (vezi toată discuția)
Minor fara tutore legal? tudorsad tudorsad Am un prieten in varsta de 15 ani. Pana acum, bunica lui de pe mama a fost tutorele sau legal, avand in vedere faptul ca mama lui este mai mult plecata in ... (vezi toată discuția)