avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Minor fara tutore legal?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Minor fara tutore legal?

Am un prieten in varsta de 15 ani.
Pana acum, bunica lui de pe mama a fost tutorele sau legal, avand in vedere faptul ca mama lui este mai mult plecata in strainatate (cam 90% din an).

Daca bunica lui de pe mama a murit, alti bunici nu are, iar mama si tatal lui sunt despartiti, cine ramane tutorele lui legal, in acest caz?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:06, 12 Octombrie 2013
Trebuie sesizată instanța de tutelă, în vederea numirii unui nou tutore.
Conform legii, parintele plecat in strainatate este obligat sa desemneze persoana care sa se ocupe de intretinerea copilului.
Persoana desemnata trebuie sa faca parte din familia extinsa (rudele copilului pana la gradul IV inclusiv), sa aiba 18 ani si sa aiba conditiile materiale si grantiile morale necesare cresterii si ingrijirii unui copil.
Confirmarea acestei persoane se va face de catre instanta de tutela.

Ce se intamlacu tatal? Este in tara? Nu se poate ocupa de minor?
Nu stiu daca tatal copilului l-a recunoscut sau nu, dar ce stiu cert este faptul ca el este complet neinteresat de minor.
Baiatul nu a avut-o ca tutore pe bunica, bunica a avut grija de el.
Cat are un reprezentant legal care nu e decazut din drepturi, baiatul nu are de ce sa aiba tutore.
Art. 110
Tutela minorului se instituie atunci cand ambii parinti sunt, dupa caz, decedati, necunoscuti, decazuti din exercitiul drepturilor parintesti sau li s-a aplicat pedeapsa penala a interzicerii drepturilor parintesti, pusi sub interdictie judecatoreasca, disparuti ori declarati judecatoreste morti, precum si in cazul in care, la incetarea adoptiei, instanta hotaraste ca este in interesul minorului instituirea unei tutele.
Mama ce zice, l-a lasat de izbeliste ?
Cine are grija de copil in momentul asta ? Mama nu il poate lua acolo unde e ?
Daca mama nu gaseste pe cineva cu care sa lase copilul, va fi anuntata autoritatea tutelara de catre scoala/ vecini si copilul va fi institutionalizat daca nici tatal nu e de gasit iar mama poate fi decazuta din drepturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numire tutore camy1111 camy1111 in calitate de mama dau nastere unui copil cu tata necunoscut, pot desemna un tutore pentru acest copil iar tutela sa intre in vigoare acum (nu doar in caz de ... (vezi toată discuția)
Act de incuviintare tutela cica elena cica elena Ce trebuie sa fac pentru a primi tutela unui nepot cat maica sa e plecata in strainatate?Copilul nu are decat mama.Daca se poate sa imi spuneti ce acte imi ... (vezi toată discuția)
Sora mea a murit într-un accident rutier,a lăsat în urma un ... Cristinelm9@gmail.com Cristinelm9@gmail.com Sora mea a murit într-un accident rutier,a lăsat în urma un copil de 12 ani,iar acum locuiește cu mama mea,eu sunt fratele lui sora mea decedata,iar acum ... (vezi toată discuția)