avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... constructie ridicata prea aproape de proprietatea mea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

constructie ridicata prea aproape de proprietatea mea

Buna ziua. As avea si eu o problema legata de o proprietate la tara, unde locuieste bunica mea. Un vecin a ridicat o constructie exact langa gardul nostru, apa de pe streasina crugand in acest fel la noi in curte.
Care sunt pasii legali pe care ii pot face. Exista vreun model de cerere care poate fi intocmita?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: angyandreescu , utilizator 22:06, 20 Ianuarie 2009
Exact la ce distanta de proprietatea dumneavoastra a ridicat constructia ?

In ce stadiu se afla lucrarea si cat timp a trecut din momentul in care a inceput sa construiasca pana acum ?

A lasat vedere (ferestre sau balcoane) inspre proprietatea dumneavoastra ?
Daca da, atunci este vorba de o servitute negativa de vedere, daca fereastra sau balconul este situata la mai putin de 1.90m

In ceea ce priveste curgerea apei pe terenul dumneavoastra este vorba de "servitutea picaturilor din streasina".
Art. 612
Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietati ingradite sau neingradite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina.
Art. 615
Tot proprietarul este dator a-si face streasina casei sale astfel incat apele din ploi sa se scurga pe terenul sau, sau pe ulite, iar nu pe locul vecinului sau.

- student, an 2

P.S. In ceea ce priveste pasii legali, va rog asteptati sa va raspunda un avocat.
Multumesc pt raspuns. Stiam ceea ce prevede codul civil. As vrea sa stiu daca mai exista si alte acte normative care sa reglementeze acest aspect.
Vecinul a construit o magazie aproape lipita de gardul nostru, fara ferestre, dar a carei streasina se scurge pe proprietatea noastra.
Problema mea este ca nu stiu care sunt pasii legali pe care trebuie sa-i fac pentru a rezolva aceasta situatie. As vrea sa fac o cerere sau sa apelez la un executor.
Astept cu nerabdare solutii.
Multumesc anticipat.
Va rog sa fiti bun, buna, sa apreciati ajutorul pe care il primiti...chiar daca stitati ce spune codul civil..

ce inseamna "aproape lipita". Are voie sa construiasca la minim 1,90 m de linia de hotar. Daca e mai putin...nu avea voie.

Puteti formula o actiune in justitie prin care sa-l obligati:
1. sa desfiinteze constructia daca incalca cei 1,90 m
2. sa mute streasina astfel incat sa nu mai curga la dvs. in curte.

Abia dupa ce aveti o hotarare irevocabila puteti apela la un executor. Deocamdata aveti nevoie de avocat. Cred ca avea nevoie si de autorizatie.Puteti intreba si la primarie daca a solicitat aceasta autorizatie. Daca nu, cu atat mai mult este ilegala constructia( chiar si magazie).

av. Ileana Schwarz
Tocmai a specificat că nu acea construcţie nu are vedere spre proprietatea vecină. Ori, distanţa de 1,90 m se referă tocmai la servitutea negativă de vedere, care, în cazul de faţă, nu poate fi invocată, neexistînd goluri sau ferestre.

Colegul meu are dreptate. Ramane sa verificati daca a avut autorizatie si sa-i cereti sa fac in asa fel incat apa de la streasina sa nu mai curga pe terenul proprietatea dvs.
Daca nu o va face de buna voie, actionati-l in justitie.

succes.
av. Ileana Schwarz

Alte discuții în legătură

Demilitarea proprietãþii nichiforov vasile nichiforov vasile Un cetăţean cumpără în urmă cu 38 de ani un teren cu o veche casă pe care o demolează şi construieşte o casă nouă În aceeaşi perioadă ... (vezi toată discuția)
Distanta dintre terenuri pentru edificatie fratargujiu fratargujiu Salut tuturor. As vrea sa Va intreb care este distanta care trebuie sa fie pastrata dintre doua terenuri avand un proiect (in gand nu AC) de a construi o ... (vezi toată discuția)
Respectarea distantei intre vecini valeria dorcu valeria dorcu vecinul meu doreste sa-si construiasca o casa de locuit . doresc sa stiu care este distanta legala admisa de la gardul meu si casa pe care el doreste sa o ... (vezi toată discuția)