Sunt angajata intr-o unitate de invatamant si in data de 01.07.2008 am primit gradatie de merit pe o perioada de 4 ani , conf. Ord.MECT nr. 2575/09.11.2007 . In aceeasi luna - iulie 2008 - am intrat in concediu de nastere si apoi in concediu pt. crestere si ingrijire copil, conf.OUG 148/2005. Mi-am reluat activitatea in 17.08.2009. La art.2 alin.2 din Ordinul mai sus amintit se mentioneaza faptul ca gradatia de merit se acorda pe o perioada efectiva de 4 ani, fara a fi luate in calcul perioadele de suspendare a contractului individual de munca din motive neimputabile angajatului sau de exercitare a unei functii in conditiile art. 101 alin. (1), (2), (4) si (5) din Legea nr. 128/1997, cu modificarile si completarile ulterioare..
Intrebarea mea este : eu pot beneficia, legal, de aceasta gradatie si dupa data de 01.07.2012 , proportional cu perioada cat am stat acasa , adica 1 an si 16 zile sau gradatia inceteaza la 01.07.2012? Este un motiv imputabil faptul ca am stat, conform legii, acasa cu copilul.
Din DEX:
IMPUTÁ, impút, vb. I. Tranz. și refl. impers. 1. A (i se) reproșa, a (i se) atribui cuiva fapte, atitudini, gesturi nepotrivite, condamnabile. 2. A face pe cineva răspunzător de o pagubă adusă unei instituții, întreprinderi (unde lucrează), obligându-l la despăgubiri. – Din fr. imputer, lat. imputare.
Sincer, nu cred ca suspendarea CIM din initiativa salariatului este o fapta imputabila.
In opinia dvs. INITIATIVA=IMPUTABIL?
Mai precizez ca, pe adresa primita la scoala este mentionata acordarea gradatiei de merit pe o perioada de 4 ani si nu se specifica faptul ca voi primi gradatie din anul 2008 pana in anul 2012.
In speranta unui raspuns, va multumesc anticipat!
Art. 2
(2) Numărul de gradaţii care se vor acorda începând cu anul 2007 se calculează astfel: din numărul stabilit prin aplicarea a 10% din totalul posturilor didactice de predare, posturilor didactice auxiliare şi de conducere se scade numărul de gradaţii acordate în ultimii 3 ani, având în vedere că gradaţia de merit se acordă pe o perioadă efectivă de 4 ani, fără a fi luate în calcul perioadele de suspendare a contractului individual de muncă din motive neimputabile angajatului sau de exercitare a unei funcţii în condiţiile art. 101 alin. (1), (2), (4) şi (5) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare.
CCIC nu poate fi considerat ca motiv neimputabil angajatului. De aceea, cadrele didactice care şi-au suspendat activitatea (din acest motiv), nu mai beneficiază de gradaţie de merit la reîntoarcerea în activitate.