avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1554 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... amenda parcare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

amenda parcare

buna ziua
am primit o amendapt ca am parcat pe un trotuar, la coltul unei strazi, si cica am blocat accesul pietonilor pe trotuar. bmentionez ca in zona nu exista niciun semn care sa interzica parcarea in acel loc si nici o trecere de pietoni. am refuzat sa semnez procel motiv pt care mi-a fost trimis de catre politia mures ( acolo s-a petrecut fapta) si lipit pe usa apartamentului.
dupa parerea mea este abuziva aceasta amenda
am sanse de castig?


o seara frumoasa
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:10, 6 Septembrie 2012
in aceste conditii nu se mai pot invoca exceptia tardivitatii si a nulitatii si va trebui sa mergeti pe faptul ca in zona nu sunt semne de oprire/stationare si ca nu ati blocat tot trotarul ( asa cum mentioneaza si dl avocat) . cereti proba cu plansa foto si interogatoriul martorului.

mult succes
va multumesc mult tuturor pt sfaturi.
mariusinho a scris:

Daca nu exista niciun semn de oprire/stationare interzisa si daca exista 1 - 1,5 m (in functie de cum este stabilit de catre fiecare autoritate publica prin hotararea consiliului local) spatiu pe trotuar pentru circulatia pietonilor, sunt sanse pentru anularea procesului verbal de contraventie prin contestarea acestuia in instanta.


Art.63. - OUG 195
(4) Se consideră parcare staţionarea vehiculelor în spaţii special amenajate sau stabilite şi semnalizate corespunzător.

Art. 144. – HG1391
(2) Administratorul drumului public poate permite oprirea sau stationarea, partial sau total, a unui vehicul pe trotuar, cu respectarea marcajului, iar în lipsa acestuia, numai daca ramâne liber cel putin un culoar de minimum 1 m latime înspre marginea opusa partii carosabile, destinat circulatiei pietonilor.

dupa cum se poate constata, parcarea pe trotuar se poate face numai daca administratorul drumului permite si in conditia ramanerii unui culoar minim de 1 m latime opus partii carosabile.

chiar daca lasi un culoar de min. 1 m latime pe trotuar pe unde sa circule pietonii, daca administratorul drumului nu permite (nu exista indicator de parcare, o pictograma cu o masina cu 2 roti pe carosabil si 2 pe trotuar) poti primi amenda.

in art. 144 se face referire la lipsa "marcajului" ceea ce este cu totul altceva decat un indicator.

administratorului drumului este primaria.
Ultima modificare: Joi, 6 Septembrie 2012
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ridicarea masinilor sector 1 stefancerbu stefancerbu Este legala ridicarea unei masini de pe trotuar(stramt,e adevarat) daca nu incurca circulatia?Am vreo sansa sa recuperez banii de la aceasta companie sau sa o ... (vezi toată discuția)
Amenda parcare Anamaria04 Anamaria04 Buna seara ! Saptamana trecuta am parcat masina in fata blocului, pe trotuar. A ramas spatiu pentru pietoni de aproximativ 2 metri intre masina si bloc.Pe ... (vezi toată discuția)
Parcare trotuar - amenda hcl victorte victorte Bună ziua, Astăzi am parcat mașina pe un trotuar, lăsând spațiu atât pentru pietoni, dar am lăsat și pista de biciclete ... (vezi toată discuția)