Buna ziua.
Va solicit sfaturile in urmatoarea problema.
Am avut o relatie in afara casatoriei din care a rezultat un baietel, nascut de curand. Sotia mea accepta copilul, acesta aflandu-se in prezent la noi. In certificatul de nastere apare numele meu, iar la declaratie de stabilire a domiciliului adresa mea.
Mama biologica nu are posibilitati de a-l creste, fiind dispusa sa renunte la drepturile sale asupra copilului, urmand ca ulterior sotia mea sa-l adopte.
Ce trebuie facut in continuare ? Vrem neaparat sa rezolvam problema numelui, nu-mi doresc un nume la tata si altul la mama.
Din ce-am mai cautat pe net, se pare ca trebuie o declaratie notariala din care sa reiasa ca mama renunta la drepturile sale asupra copilului (va rog corectati-ma daca gresesc), si apoi ?
Va multumesc pentru eventualele raspunsuri.
Adoptia este operatiunea juridica prin care se creeaza legatura de filiatie intre adoptator si adoptat, precum si legaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului. Adoptia isi produce efectele de la data pronuntarii irevocabile a hotararii judecatoresti. Din acel moment, filiatia dintre copil si parintii sai naturali inceteaza.
Familia care doreste sa ia in adoptie un copil, trebuie sa depuna la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din judetul de domiciliu, o cerere scrisa in vederea evaluarii conditiilor morale si materiale si obtinerea atestatului ca familie/persoana apta sa adopte un copil.
Care este procedura adoptiei in Romania ?
Procedura adoptiei interne
a.) adoptia unei persoane majore;
b.) adoptia copilului de catre sotul parintelui firesc sau adoptiv (adoptia in familie);
c.) adoptia unui copil pentru care s-a instituit o masura de protectie speciala (plasamentul) sau pentru care s-a instituit tutela;
Cine poate fi parinte adoptiv
Persoanele sau familiile care prezinta conditii materiale si garantii morale necesare asigurarii dezvoltarii armonioase a copilului.
Nu pot adopta decit persoanele care au capacitate deplina de exercitiu si care sint cu cel putin 18 ani mai in varsta decit cei pe care doresc sa ii adopte.
Adoptia intre frati este interzisa.
Adoptia unui copil de catre mai multe persoane este interzisa, cu exceptia cazului in care ea se face de catre sot si sotie, simultan sau succesiv.
Daca persoana care doreste sa adopte este casatorita, va fi necesar si consimtamintul celuilalt sot, cu exceptia cazurilor in care acesta este in imposibilitatea de a-si manifesta dorinta.
Deschiderea procedurii adoptiei interne
- Incredintarea in vederea adoptiei;
- Incuviintarea adoptiei;
- Atestarea adoptatorului sau a familiei adoptatoare;
Procedura adoptiei internationale
Adoptia internationala a copilului care are domiciliul in Romania poate fi incuviintata numai in situatia in care adoptatorul sau unul dintre sotii din familia adoptatoare care domiciliaza in strainatate este bunicul copilului pentru care a fost incuviintata deschiderea procedurii adoptiei interne.
Buna dimineata.
Va multumesc pentru raspuns, dar nu imi este de ajutor in ceea ce priveste subiectul problemei mele. Cunosc procedurile ce trebuiesc urmate pentru a adopta, dar deocamdata ma intereseaza ce trebuie sa fac in continuare, avand, repet, acordul mamei biologice de a-mi lasa mie copilul spre crestere, ea renuntand la orice gen de pretentie.
Multumesc si astept in continuare si alte pareri.
Ce sa faceti pentru ce, pentru incredintare? Pentru modificare nume?
Ce inseamna ca nu vreti un nume la mama si altul la tata? Doar nu vreti ca aceeasi persoana sa-i fie si mama si tata, nu?
Buna ziua si multumesc pentru raspuns.
Cred ca nu am reusit sa ma fac inteles, din pacate nu stapanesc terminologia de specialitate.
Asadar:
Popescu Ion este casatorit cu Popescu Maria.
Popescu Ion are o relatie cu Ionescu Ana. Rezulta un copil ce are in certificatul de nastere, la tata: Popescu Ion si la mama: Ionescu Ana.
Popescu Maria accepta copilul din afara casatoriei al sotului si vrea sa-l adopte (cred ca se numeste "sotul adoptator al parintelui firesc").
Ionescu Ana este de acord sa incredinteze minorul spre crestere lui Popescu Ion, nefiind interesata de copil; de asemenea, isi da acordul pentru ca minorul sa poata fi adoptat de Popescu Maria.
Popestii doresc ca in certificatul de nastere al copilului sa apara la tata: Popescu Ion (este deja), iar la mama Popescu Maria.
Ce trebuie sa faca Popestii si Ioneasca pentru a rezolva aceste probleme ?
Multumesc pentru rabdare !
Incredintare, adoptie
basu
Buna ziua,
Sunt tatal unui copil rezultat dintr-o relatie extraconjugala. De acord cu mama copilul acesta locuieste cu mine fiind in grija mea .
In urma ... (vezi toată discuția)