avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere

Buna ziua. Am si eu o speta:
O doamna are 3 copii. Doi dintre ei vor sa renunte la toate drepturilor lor in favoarea celui de-al treilea cu conditia ca acesta din urma sa aiba grija de batrana tot restul vietii si s-o inmormanteze.
Daca se incheie un act oficial semnat de catre toate partile, cei doi mai au vreo "portita" ca, dupa o anumita perioada de timp, sa-si solicite drepturile pe care le aveau?
Ce act ar trebui incheiat? Contract de intretinere?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: bubby , utilizator 16:06, 6 Septembrie 2012
Nu poate exista un asemenea act oficial , fiindcă o asemenea renunţare ar presupune că se face o înţelegere cu privire la o moştenire nedeschisă, ceea ce contravine legii. Drepturile celorlalţi fraţi , în privinţa patrimoniului părinţilor, privesc doar dreptul la moştenire, ori renunţarea sau acceptarea unei moşteniri are loc după decesul părintelui respectiv.
Fraţii ar trebui să aibă cuvânt dacă unul dintre ei îl va întreţine pe părinte , iar cu privire la posibilitatea încheierii unui astfel de contract, este perfect posibil şi legal.
Doar că , nu există garanţii ale neatacării de către fraţi, după decesul părintelui întreţinut.Este însă posibil să nu se întâmple aşa ceva, ori dacă se întâmplă, să nu obţină nimic, câtă vreme există dovezi ale faptului că fratele şi-a îndeplinit obligaţiile asumate, iar părintele întreţinut nu a solicitat rezilierea cât timp s-a aflat în viaţă.
Conform art 956 Cod civil, actele prin care se accepta sau se renunta la mostenire inainte de deschiderea acesteia sunt lovite de nulitate absoluta. Contractul de intretinere se poate incheia, acest lucru neconstituind nici o garantie ca ceilalti frati nu-si vor primi partea de mostenire la care au dreptul conform legii.
Nu se poate incheia un act intre frati cum ca 2 dintre ei renunta la drepturile succesorale dar se poate prevedea o clauza in contractul de intretinere prin care intretinutul ii instraineaza toate bunurile sale celui care presteaza intretinerea.Fiind un contract cu titlu oneros,nu se poate apela la institutia reductiunii liberalitatilor,deci teoretic ceilalti frati nu ar putea ataca acest contract dupa deschiderea succesiunii decat daca nu au consimtit la instrainare.
Va redau dispozitiile art.1091(4)Cod civil
4) Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare.

Ceea ce trebuie facut este sa se obtina consimtamantul celorlalti 2 frati la incheierea acestui contract de intretinere prin care sa se transmita cu titlu oneros toate bunurile celui intretinut catre fratele ce va presta intretinerea.

Consimtamantul trebuie obtinut in scris,nu este suficient acordul lor verbal.
Ultima modificare: Joi, 6 Septembrie 2012
ContSters258804, utilizator
Despre ce fel de dovezi este vorba intr-o astfel de situatie ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament doar cu martori flori54 flori54 Buna ziua! In familia mea s-au facut doua acte ,acasa, doar cu martori. Primul act prevede renuntarea la partea lui a unuia in favoarea celuilalt frate. Al ... (vezi toată discuția)
Mostenire abeonasibylla abeonasibylla Buna ziua, Am un certificat de mostenitor cota parte de 3/8, iar mama mea 2/8 si sora mea 3/8, intrebarea mea este poate mama sa imi cedeze partea ei de 2/8 ... (vezi toată discuția)
Se pot ceda drepturile la casa ? jorjet99 jorjet99 buna ziua Eu si familia mea locuim impreuna cu soacra, in casa acesteia. fratele sotului meu si-a cumparat o casa si locuieste separat de foarte multi ani, ... (vezi toată discuția)