avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Incompatibilitate
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Incompatibilitate

Bună ziua. La alegerile locale din iunie am câştigat un mandat de consilier local si am fost validat. Recent, mi s-a propus ocuparea unei funcţii publice (funcţionar public de execuţie) la o Primărie din altă localitate. Am auzit multe păreri diferite despre o eventuală incompatibilitate în acest caz, şi v-aş ruga să mă ajutaţi care este adevărul până la urmă. Dacă ocup funcţia publică propusă, va trebui să renunţ la mandat? Dacă nu renunţ la mandat, oricine poate sesiza Prefectura sau există o procedură anume? Mulţumesc pentru atenţia acordată.
Cel mai recent răspuns: puru geta , utilizator 08:57, 7 Septembrie 2012
Legea nr.161/2003 prevede:
Art. 88 (1) Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu:
.....
c) calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv sau în aparatul propriu al consiliului judeţean ori al prefecturii din judeţul respectiv;
.....
Bună ziua!Deci, să înţeleg că nu ar fi incompatibilitate, având în vedere că este vorba de două localităţi/instituţii diferite? Am citit şi eu această prevedere, şi interpretez în sensul că se aplică doar dacă este vorba de aceeaşi localitate, în cazul consilierilor locali. Dar cum rămâne cu Legea 188/1999, în baza acesteia nu se poate reţine incompatibilitatea?
Pentru funcţionarii publici
Criterii de incompatiblitate
Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu orice altă funcţie publică, precum
şi cu funcţiile de demnitate publică (articolul 94 din Legea 161/2003).
Incompatibilitatea la funcţionarii publici se manifestă prin faptul că nu pot deţine
alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate (art. 94,
alineatul 2):
a. în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice
b. în cadrul cabinetului demnitarului, cu excepţia cazului în care funcţionarul
public este suspendat din funcţia publică, în condiţiile legii, pe durata numirii
sale21
c. în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop
lucrativ din sectorul public
d. în calitate de membru al unui grup de interes economic
Ca sa deveniti functionar public trebuie ca postul sa fie scos la concurs, nu se poate "oferi"
Ultima modificare: Joi, 6 Septembrie 2012
puru geta, utilizator
Nu mi s-a oferit funcţia respectivă, ci astfel cum am scris mi s-a propus ocuparea, evident prin concurs. Deci incompatibilitatea este clară. Cine are competenţa de a constata incompatibilitatea? Dacă voi ocupa funcţia respectivă, consiliul local va constata incompatibilitatea sau viitorul angajator?
[ link extern ]
La ANI se vor gasi cele 2 declaratii de avere si interese una de consilier local, cealalta de functionar public care trebuie completata la numirea in functia publica

Alte discuții în legătură

Functionar public ategro ategro Daca lucrez deja ca si functionar public , am dreptul in acelasi timp sa fiu consilier local intr-o alta institutie publica sau e incompatibil? Va ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, vă rog să-mi spuneți dacă un consilier județean ... IORDAN ELENA IORDAN ELENA Bună ziua, Vă rog să-mi spuneți dacă un consilier județean poate participa la un concurs pentru ocuparea unui post contractual vacant, în sensul că ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate functionar public moclaura moclaura buna ziua, sunt functionar public de executie in judetul ialomita, candidez pt functia de primar intr-o uat din judetul braila si vreau sa stiu daca in urma ... (vezi toată discuția)