Am inteles de la unul dintre consilierii de credite ca in contractul de credit, sotul/sotia celui/celei care contracteaza un credit, "primeste" prin lege statutul de garant ipotecar. Nu este la alegere, asa impune legea. Este adevarat?
sotul/sotia devine garant doar daca semneaza contractele de garantie propuse de banca.
insa probabil ca nu veti primi creditul daca partenerul de viata nu se angajeaza la plata creditului in cazul in care imprumutatul nu il va achita.
aveti de ales intre a deveni garant sau a nu primi credit.
Am inteles din ce mi-ati raspuns ca garantul ipotecar are aceleasi obligatii ca si titularul creditului? Pai daca are aceleasi obligatii, de ce nu conteaza si nu i se iau in calcul veniturile?
Prin divort se renunta la "calitatea"" de garant ipotecar?
Buna seara
Daca dumneavoastra vreti sa luati un credit garantat cu o ipoteca asupra locuintei dumneavoasta atunci e obligatoriu ca si sotia, sotul sa fie de acord doarece sunteti coproprietari. Dumneavostra va dati acordul sa puneti garantie jumatatea dumneavoastra de casa, sotia pe a ei.
In cazul in care dumneavoastra divortati, atunci sotia poate renunta la partea ei de locuinta dumneavoastra preluand astfel creditul si garantia totala asupra dumneavoastra sotia nemaiavand nici o obligatie.
Calitatea de coplatitor e alta, atunci sotia vine si cu veniturile ei la calculul bugetului dar raspundeti in solidar pana la achitarea integrala a creditului.
Daca dumneavoastra intrati in executare atunci se executa locuinta, si urmarirea pentru recuperarea debitului ramas se face asupra amandorura.
Cu stima
Multumesc. Acum e ceva mai clar. Creditul este luat din 2008. Cu garant ipotecar cu tot. :)
Ce nu am inteles este daca atunci cand se ajunge la executare silita, se pune poprire si pe veniturile garantului sau acest lucru se aplica doar in cazul cand e vorba despre coplatitor?
Hmmmm.... am spus ca garantul ipotecar pierde doar ipteca pusa garantie. Urmarira ulterioara se face doar asupra debitorului.
Daca a semnat ca este si coplatitor, atunci abia se face proprire si pe salariul sotiei(30%).
Cititi atent contractul, vedeti la semnaturi...unde a semnat sotia scrie doar garant sau coplatitor?
Stima
Alte discuții în legătură
Credit ipotecar
cris113
Buna ziua As dori sa intreb daca am un credit ipotecar in care am calitatea de co-platitor , sotul fiind titularul creditului, in cazul divortului , lasandu-i ... (vezi toată discuția)
In caz de divort
pitik123
buna ziua.... am si eu o mare dilema: in cazul unui divort cine plateste credul existent pe numele socrului meu(decetat) si coplatitor sotia mea..... creditul ... (vezi toată discuția)