avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ajutor public judiciar urgent
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ajutor public judiciar urgent

Buna ziua suntem 5 frati, parintii nostri au murit 2 intre ei locuiesc in casa parinteasca iar restul avem casele noastre. Dintre cei 3 care nu locuim in casa unul din frati are o situatie financiara mai slaba si vreau sa stiu daca il putem trimite pe el in instanta singur pentru a beneficia de ajutorul judiciar ??? Nu sunt lamurit cine trebuie sa aduca adeverinta de venit toti mostenitorii, doar cei care dam in judecata, poate si unul singur ? au legatura si membrii familiei (adica fiecare frate cu sotia si copilu)????
va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 10:36, 7 Septembrie 2012

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 327 din 25 aprilie 2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 193/2008, se modifica dupa cum urmeaza:

1. Articolul 7 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 7
Ajutorul public judiciar se poate acorda, separat sau cumulat, in oricare dintre formele prevazute la art. 6.
Valoarea ajutorului public judiciar acordat, separat sau cumulat, in oricare dintre formele prevazute la art. 6 lit. a)�c), nu poate depasi, in cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu 10 salarii minime brute pe tara la nivelul anului in care a fost formulata cererea de acordare."

2. La articolul 8, alineatele (1) si (2) vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 8
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 300 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.

(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%."

Art. 14
(1) Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formuleaza in scris si va cuprinde mentiuni privind obiectul si natura procesului pentru care se solicita ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul si starea materiala a solicitantului si a familiei sale, atasandu-se inscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia si ale familiei sale, precum si dovezi cu privire la obligatiile de intretinere sau de plata. Cererea va fi insotita si de o declaratie pe propria raspundere a solicitantului in sensul de a preciza daca in cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, in ce forma, pentru ce cauza, precum si cuantumul acestui ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avocat din oficiu tp litigii in munca la petent sandoranca sandoranca dosarul inaintat la politie si mai departe la parchet ,, definitivat doar cu o amenda de 1000 lei,cand angajatorii au semnat decizia de concediere in fals,( de ... (vezi toată discuția)
Proces, cerere ajutor judiciar bubu37 bubu37 buma seara.am o imtrebare ma poate lamuri cimeva!de cate ori se poate face cerere de ajutor judiciar .va multumesc (vezi toată discuția)
Taxa judiciara proces partaj voinea75 voinea75 Va rog am nevoie de ajutor. Trebuie sa platesc completare taxa de timbru intr-un proces de partaj. Am platit pana acum o suma considerabila, aprox 13 000 ... (vezi toată discuția)