avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inregistrare legat in RNNEL
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inregistrare legat in RNNEL

As dori sa stiu daca exista obligatia notarului de a nota in RNNEL un legat cu titlu particular si in ce termen..
In speta , bunica mea a fost pacalita de unul dintre fiii ei sa faca un testament prin care lasa cota de 1/3 din casa acestui fiu (A) , .si 1/3 din casa unui prieten al acestui fiu (B).
Mentionez ca bunica avea 6 copii , avea 87 de ani la momentul respectiv , nu vedea si nu auzea bine, si declara ca nu stie ce acte i s-au dat sa semneze , si ca isi aminteste ca a facut doar o procura lui A de a o reprezenta la un proces.
Ceilalti fii avand suspiciuni in privinta onestitatii fratelui A , ( fost puscarias , lipsit de scrupule), impreuna cu mama lor se prezinta la notar solicitand revocarea procurii fiului A si a prietenului sau B, si cer in scris sa se verifice daca exista vreun testament .
Notarul revoca procura celor 2 si in urma verificarii le raspunde ca nu exista niciun testament facut la vreun notar. Acest lucuru se intampla ion luna August 2011. In luna Ianuarie 2012 bunica decedeaza , iar saptamana trecuta cei 5 fii onesti primesc o cerere de chemare in judecata de la prietenul B in solidum cu fratele A pentru executarea testamentului facut in secret de cei 2 in august 2011 la notar , dar inregistrat la RNNEL in iulie 2012 .
Este legal ca un testament facut la notar sa fie tinut secret atat de mult timp ?

Cel mai recent răspuns: Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic 00:09, 10 Septembrie 2012
Testamentul este un act secret. Bunica dvs tb sa aiba si dansa un exemplar. Informatii cu privire la existenta unui testament se pot da numai dupa decesul testatorului.
Cred ca fie n-ati inteles intrebarea , fie - nu stiti despre ce vorbesc
In primul rand exprimarea dvs este greoaie, in al doilea rand numai bunica putea sa faca testamentul si sa fie inregistrat nu cei doi.....si in al treilea rand.......ce v am spus mai sus este corect....

Si da exista obligatia notarului de a inscrie autentificarea testamentului la acest registru, fara a l comunica integral!
Ultima modificare: Duminică, 9 Septembrie 2012
ContSters250994, utilizator
In sfarsit ceva legatura cu intrebarea mea .
Bun , daca notarul are obligatia de a inregistra testamentul - care este termenul in care trebuie indeplinita aceasta obligatie ???
In sfarsit....trebuie comunicat imediat, insa daca notarul nu a facut acest lucru imediat dupa autentificare o poate face oricand pana la decesul testatorului.
Si inca odata va spun poate o sa intelegeti cat timp a fost in viata bunica nu vi se putea de un raspuns cu privire la existenta unui testament!

Alte discuții în legătură

Data inscrierii unui testament in rnnel AureliaStamate AureliaStamate La consultarea RNNEL vad data inregistrarii unui testament sau mi se comunica de catre notarul pe care-l incredintez sa faca consultarea doar existenta sau ... (vezi toată discuția)
Testament netrecut in registrul electronic al testamentelor !! Gelu222 Gelu222 Testament netrecut in Registrul electronic al testamentelor Buna ziua, Un testament incheiat de un notar public,in 2010. Acum,dupa decesul testatorului,am ... (vezi toată discuția)
Exista posibilitatea de a obtine informatii despre existenta ... Andrei59 Andrei59 exista posibilitatea de a obtine informatii despre existenta unui testament privind un drept la proprietate? (vezi toată discuția)