[1] vin sa completez problema ridicata de dvs. si sa intreb institutiile statului (chiar si cele din invatamant), de ce se procedeaza astfel? deoarece sunt si alte cazuri unde ti se cere sa depui originalul chitantei, iar in posesia ta nu ramane nici o dovada despre faptul platii (eventual fotocopie).
[2] un exemplu pozitiv este insa Registrul Comertului, care desi efectuezi plata la casierie, ti se elibereaza factura in rosu pe care o depui la biroul unde soliciti serviciul de consultanta / asistenta, iar exemplarul albastru ramane in posesia ta.
asteptam opinii
(eventual solutii, intrucat sunt doua situatii:
[a] casieria este subordonata unitatii unde esti obligat sa faci plata, ca in exemplul aratat de mine mai sus;
casieria este a unui tert, ex.Administratie Financiara, iar beneficiarul este o alta institutie a statului (ex.Instanta de judecata, unde depui OP in original, iar decontarea cheltuielilor se face in baza de fotocopii;
..iar pentru 5000-10000 lei nu iti da nimeni chitanta.. dar asta este o alta problema
fortuna vis,
Aceeasi intrebare am avu si eu, iar la Trezorerie mi s-a spus sa trimit o copie xerox; altfel as fi trimis originalul... Nu am avut probleme pana acum, si mi se pare corect ca singura dovada ca plata s-a facut intr-adevar, sa ramana in posesia mea. Cu toate astea, jandarmul care mi-a facut bucuria mi-a spus ca trebuiesc predate originalele. Probabil ca nu conteaza chiar atat de mult, ceea ce ridica alte si alte intrebari :)
B.C.
Este firesc ca dovada unei plati sa se faca cu originalul si nu cu o copie care uneori poate fi contrafacuta. Mai mult plata s-a facut la o institutie iar dovada va este solicitata la alta institutie.
Dovada unei proprietati nu o faceti cu originalul titlului de proprietate?
Ba da, dar nu cedand originalul titlului de proprietate insitutiei careia doresc / trebuie sa ii fac dovada proprietatii respective si patrand eu o copie.... Dovada unei plati ar trebui sa ramana in posesia celui care o face sau macar o dovada de alta natura.. De ex, in cazul particular al amenzii sa te poti duce cu chitanta in original, ei sa o pastreze dar sa iti dea o dovada ca ai incheiat socoteala cu ei, ca ti-ai platit amenda.. in continuare mi se pare deplasat sa trimiti chitanta prin posta, sa speri ca ajunge, sa speri ca nu e pierduta pe acolo, sa speri ca numele iti este scris corect etc. si sa speri ca nu te trezesti stiu eu cand cu o cere de plata a amenzii integral plus penalitati.. Oricum este un exces de birocratie ar trebui ca odata facuta plata sa primesti chitanta si gata, confirmarea platii sa se faca intre insitutia care a incasat banii si politie, in cazul amenzii.. e oarecum rudimentar si redundant sa confirmi tot tu plata intr-o situatie atat de uzuala.
Expediezi chitanta, documentul respectiv, recomandat cu confirmare de primire sau prioripost, însotită de o adresă în care precizezi că, anexezi în original documentul solicitat.