avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Procedura confirmarii de plata a unei amenzi auto - ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Procedura confirmarii de plata a unei amenzi auto - ilegala?

Am si eu o intrebare. Nu este ilegal (si daca nu, nu ar trebui sa fie?) ca dupa plata unei amenzi auto sa trebuiasca sa trimiti prin posta chitanta si copia dupa procesul verbal inapoi la politie? Nu este firesc ca atunci cand faci o plata chitanta sa ramana in posesia ta ? Eventual sa ceara o copie, nu sa sugereze amabil sa ne facem noi una, care, nelegalizata, nu stiu ce valoare ar avea. Si nu cred ca in anul 2005 nu s-ar putea gasi alta metoda ca ei sa isi dea seama ca ai facut plata. Va multumesc.
E aberant ce propuneti. Normal si firesc ar fi ca institutiile statului sa detina instrumentele necesare verificarii faptului daca contribuabilul si-a platit sau nu amenzile. Eu nu am trimis niciodata copiile de la chitante. Timpul meu e prea pretios ca sa stau sa umblu pe la posta sa trimit recomandate. Pastrez chitantele si in caz de ceva pot face dovada platii.
În orice tara civilizata, acest lucru este o ineptie. Dar în România, ca la nimenea...

Am vazut multe pareri, din pacate cei care sustineau ca trebuie sa dai originalul pentru dovada ori sunt prosti (sa ma scuze) ori sunt îndoctrinati (ani de zile petrecuti sub un sistem anapoda te tâmpesc fara sa stii).

Tu platesti o amenda sau un serviciu. Trebuie sa primesti un bon/factura/bilet/recipisa, ceva care sa dovedeasca ca ai platit. Copia xerox nu este legala în România, daca nu e legalizata (haz de necaz: supralegalizata si cu apostila ministerului de externe :-). NU este DATORIA ta sa dovedesti lor ca ai platit, ci a lor sa dovedeasca ca nu ai platit. Conform Constitutiei, esti inocent pâna la proba contrarie.

Acum sa ne întoarcem în România (din pacate). Aici, contribuabilul plateste de se îndoaie pentru a sustine niste lefuri (maricele, dar si completate de spaga) ale unor functionari incompetenti, care te pun pe tine sa le faci munca lor. Uneori nu ai de ales, atunci când timpul trece în defavoarea ta, si ei o stiu. Procesele sunt lungi si costisitoare, plus ca nu ai garantia ca le si câstigi (ne-am întors în România, remember?). Ce te faci?

În Germania, daca-i trebuie vre-un act, functionarul politicos din fire, îsi face singur copia necesara dupa actul tau în original, pentru ca el raspunde personal de autenticitatea documentului produs. Notarii se ocupa în Germania cu complet alte lucruri, majoritatea nici nu stiu ce e aia o legalizare (un document este legal prin faptul ca este original!!!) - ei îsi scot salariile de milioane pe an din tranzactii imobiliare (maxim 1,5% - din care platesc statului o parte, plus impozitul pe profit, care e separat).

Concluzia? Una singura: sistemul e defect, schimba-l! Nu poti, muta-te!

Cu stima,
Marian Popa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamurire:copie sau original? sonia.maria sonia.maria Care este temeiul legal prin care este prevazut ca o cerere depusa la o institutie publica se lasa la registratura in original se inmaneaza la solicitat ... (vezi toată discuția)
Ce este copia certificata pentru conformitate? Florentina_A Florentina_A Pentru inscrierea la concursul de admitere in INM se cer urmatoarele: -certificatul de nastere, in copie certificata pentru conformitate; -actul de ... (vezi toată discuția)
Retragere acte in original de la dosar grunwald grunwald Buna ziua, Rog procedura pentru retragerea actelor depuse la dosar in original, inafara celor care raman in acest stadiu (act constitutiv, statut etc). In ... (vezi toată discuția)