avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ART.179 CP Determinarea sau inlesnirea sinuciderii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ART.179 CP Determinarea sau inlesnirea sinuciderii

Va rog sa imi explicati pe intelesul unui om simplu ce inseamna explicit acest lucru.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Crauciuc , utilizator 14:16, 11 Septembrie 2012
Brrr!
1) sinuciderea nu constituie o încălcare a dreptului la viată, ci ceea ce în realitate se încriminează este o contributie la omucidere :
- adică determinarea sau înlesnirea sinuciderii unei persoane, considerându-se pe drept că asemenea fapte aduc de asemenea atingere într-un fel, dreptului la viată al altei persoane ;
- cel care apeleaza la un act de autoagresiune de natură a-i cauza moartea trebuie să posede grave deficiențe în structura lui psihofizică, unite cu motive de disperare aflate la limită, care nu-i permit într-un anume moment, să intuiască semnificația actului ;
- sinuciderea este un act la care recurg persoanele aflate într-o stare de gravă depresie psihică și care, din motive imaginare sau reale, nu mai concep sensul și valoarea vieții ;
2) exemplu de câteva posibile cauze :
- împrejurări dramatice, stări de dezamăgire, care să apară sinucigașului CA FIIND nerezolvabile, dupa cum hotărârea subiectului poate să-și aibă sorgintea în crize de conștiință de natură mistică, ca urmare a unor convingeri formate de-a lungul vieții, făptuitorul considerând că, probabil, ar fi mai fericit într-o alta viață;
3) după naștere, viața individului/omului devine, dintr-o valoare biologică, o valoare socială și juridică, adică un drept absolut la viață a individului, care este ocrotit de orice lege penală din lume.

Concluzionând : sinuciderea devine o soluție rapidă a celor înfrânți, a celor lași care se tem să înfrunte greutățile vieții și să-și urmeze destinul propriu (lipsa curajului și răbdarea de a-și duce crucea”)
O sa incerc eu o explicatie, prin exemple ca sa fie usor de inteles:

1. Determinarea
Persoana X sotul, isi bate constant sotia, o ameninta cu moartea aratandu-i toporul iar persoana Y sotia, ajunsa la capatul puterilor, de frica, bea "verde de paris" si moare.

2.Inlesnirea
Persoana X este intr-o depresie, plange si sustine ca este la capatul puterilor. Descrie modul in care vrea sa se sinucida si arata catre lampa, scaunelul pe care vrea sa se urce si sapunul din baie. Nu stie in schimb de unde sa faca rost de funie si atunci Persoana Y se duce la magazin, cumpara funia, o aduce Persoanei X si ii mai da si sfaturi cum sa o fixeze mai bine de lampa. Avand si funia aceasta se sinucide.
@crauciuc a scris

Dar,in cazul in care o persoana este cu tine si nu face nimic sa te ajute sau sa ceara ajutor si se intampla o nenorocire,dupa ce au fost impreuna la distractii...acea persoana nu se face vinovata de nimic?




@Crauciuc, va rog să folosiţi butonul,, răspunde,, şi să continuaţi discuţia în acest topic . Mulţumesc.
Copilul meu a fost cu prietena lui ,fiind ajunul Craciunului,cu mai multi asa zisi prieteni,dupa care s-a intamplat nu stiu ce dar copilul meu nu mai este printre noi.Prietena nu a sunat acasa dar si-a chemat tatal vitreg iar variantele pe care le-a spus,au fost diferite.Adica la 5 oameni diferiti a spus o alta varianta.Declaratia ei a fost luata la 4 zile de la intamplarea petrecuta pe 25 XII 2011,adica pe data de 29 XII 2011...Tatalui vitreg nu i s-a luat nicio declaratie...Telefonul nu s-a gasit iar cheile baiatului meu de la casa impreuna cu cartela au fost intacte...Cei de la tf au venit si au incercat cheile de la aparamentul nostru...Ea s-a pus pe facebook in loc sa ne anunte de tragedie...ea a sunat la 112,deci a fost acolo...
Determinarea la sinucidere implica actiunea de convingere a unei persoane de a se sinucide pentru ca daca este vorba de constrangere avem infractiunea de omor.......adica daca victima nu se poate impotrivi sau nu are nici-o posibilitate de a actiona altfel (este silita).

Exemplu care se incadreaza la infractiunea de omor: Persoana X deschide geamul, solicita victimei sa se urce pe pervaz si ii spune: "arunca-te acum sau te arunc eu"

Inlesnirea sinuciderii se realizeaza numai prin acte comisive, adica procurarea mijloacelor necesare sinuciderii, darea de sfaturi sau eliminarea piedicilor materiale (distragerea atentiei prietenilor care vor sa impiedice Persoana X sa sara pe geam).
Atitidinea pasiva, pentru ca nu este o actiune si deci nu se realizeza elementul material al infractiunii, nu este considerata inlesnirea sinuciderii (exemplu: Persoana X nu este impiedicata sa sara pe geam).

Referitor la cele afirmate de prietena fiului dvs., chiar daca exista mai multe variante, organele de cercetare analizeaza cazul prin prisma declaratiilor de la dosar si a celorlalte probe.

Alte discuții în legătură

Inlesnirea sau determinarea sinuciderii floxter floxter Bunza seara, as dori sa stiu ce inseamna exact inlesnirea sau determinarea sinuciderii?? Inseamna strict a-i spune cuiva sa se sinucida si acesta sa o si faca, ... (vezi toată discuția)
Santaj sentimental? ioniboni ioniboni daca am o relatie dar care din punctul meu de vedere s-a sfarsit insa la fiecare cearta imi spune \'\'ma omor\'\' daca voi avea vreodata curajul sa ma despart ... (vezi toată discuția)
Fapta de a determina sau inlesni sinuciderea unei persoane Lulica Lulica Ma intriga o chestie care face obiectul stirilor tv de cateva zile: sinuciderea unei copile si acuzarea profesorului de determinarea sau inlesnirea ... (vezi toată discuția)