avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 268 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Fapta de a determina sau inlesni sinuciderea unei ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Fapta de a determina sau inlesni sinuciderea unei persoane

Ma intriga o chestie care face obiectul stirilor tv de cateva zile: sinuciderea unei copile si acuzarea profesorului de determinarea sau inlesnirea sinuciderii...
Exista undeva ceva care sa defineasca clar ce ar cuprinde "determinarea" sau "inlesnirea" sinuciderii?
Ma gandesc ca sunt niste termeni destul de vagi... daca eu cumpar o sfoara si cineva din casa se spanzura cu ea inseamna ca i-am inlesnit sinuciderea?
In ultima vreme, de cand cu OTVizarea tuturor televiziunilor, toate stirile nu fac decat sa prezinte crime, violuri, talharii si alte nenorociri... oare "exemplul" dat la televizor nu duce la determinarea unui copil sa recurga la un gest extrem?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 23:59, 15 Ianuarie 2010
ART. 179
Determinarea sau înlesnirea sinuciderii

Fapta de a determina sau de a înlesni sinuciderea unei persoane, dacă sinuciderea sau încercarea de sinucidere a avut loc, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Când fapta prevăzută în alineatul precedent s-a săvârşit faţă de un minor sau faţă de o persoană care nu era în stare să-şi dea seama de fapta sa, ori nu putea fi stăpână pe actele sale, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.

Determinarea sinuciderii presupune indemnarea si convingerea unei persoane de a se sinucide.Nu are importanta daca ideea sinuciderii a fost sugerata victimei de catre faptuitor sau daca ideea aparuse mai inainte in mintea victimei. Ceea ce prezinta importanta este ca faptuitorul prin activitatea (fapte,comportament,etc.) sa fi facut ca victima sa ia decizia de a se sinucide.
In acest sens,mijloacele prin care s-a realizat determinarea trebuie sa fie altele decat constrangerea,altfel eu cred ca va fi vorba de o infractiune de omor.;)
Inlesnirea sinuciderii presupune orice ajutor acordat persoanei pentru a se sinucide.
Ultima modificare: Vineri, 15 Ianuarie 2010
luiza2008, utilizator
Aceasta acuzatie penala exista extrem de rar.
In plus, mai este si foarte greu de dovedit...

avocat Claudiu Lascoschi
Aceasta infractiune poate fi dovedita la fel ca si altele cu acte si martori sau cu orice alte probatorii permise de lege.
Fapta intr-adevar este greu de dovedit mai ales daca intre cel care determina o persoana la acest gest si victima faptei sale exista de cele mai multe ori legaturi sufletesti greu de definiti sau de dovedit , daca cel care face aceasta,are mijloace de persuasiune necunoscute de prea multe persoane din jur.
Tocmai presupusa intimitate dintre cei de obicei determina astfel de fapte.,care de foarte multe ori ,probabil sunt si rodul unei manipulari deosebit de abile pe baza unor ascendente morale cu dibacie"fabricate"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instigare la sinucidere si santaj alexandru_vl alexandru_vl Buna seara! Am o mare problema, pe care nu as vrea sa o las balta! Fratele meu s-a sinucis acum doua luni din cauza nenorocitei pe care o iubea! Asta o spun ... (vezi toată discuția)
Incriminarea sinuciderii.. floxter floxter Se pedepseste in Romania tentativa de sinucidere? E incriminata sinuciderea??? (vezi toată discuția)
Santaj sentimental? ioniboni ioniboni daca am o relatie dar care din punctul meu de vedere s-a sfarsit insa la fiecare cearta imi spune \'\'ma omor\'\' daca voi avea vreodata curajul sa ma despart ... (vezi toată discuția)