Buna seara! Am o mare problema, pe care nu as vrea sa o las balta! Fratele meu s-a sinucis acum doua luni din cauza nenorocitei pe care o iubea! Asta o spun pentru ca am citit mesajele de pe telefonul lui in care il ameninta ca se omoara...ca se arunca in fata trenului...si multe altele(ea este minora)...din pacate a facut-o el inaintea ei:(! Il ameninta ca se omoara si lasa nustiu ce bilet in care il invinovateste pe el (ca din cauza lui s-ar omora) si o sa intre la puscarie! Dovada pentru instigare la sinucidere ar fi mesajele astea, convorbirile de pe yahoo messenger, care au ramas in arhiva, cateva cutii de pastile (diazepane) pe care le avea de la ea, niste soda caustica, pe care le-am gasit ulterior la el in camera! Politia din orasul Calimanesti se pare ca nu are nici un habar daca fiinta aia poate fii pedepsita in vre-un fel...Poate aici gasesc raspunsul! Va multumesc mult!
Daca s-au exercitat presiuni psihice cu scopul de a determina sinuciderea fratelui dvs. fapta se incadreaza la art 179 cod penal. Fapta de a determina sau de a inlesni sinuciderea unei persoane, daca sinuciderea sau incercarea de sinucidere a avut loc, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
Este posibil ca din probatoriul administrat sa reiasa ca fata a avut aceasta intentie criminala....retineti,este necesar ca fapta de determinare sa fie savarsita cu intentie
Ar mai fi si varianta inlesnirii sinuciderii daca i-a furnizat instrumentele necesare comiterii acestui act... ati mentionat acea soda caustica,de unde o avea?
Din ceea ce ziceti nu observ elemente care sa duca la concluzia savarsirii unei infractiuni insa ar fi recomandabil sa mergeti sa consultati verbal un avocat specializat in penal din localitatea dvs. pentru o analiza serioasa a cazului.
Evitati sa mergeti la avocati specializati in civil intrucat trebuie facuta o analiza foarte atenta a cazului si a probelor si acestia nu s-ar descurca suficient in acest caz.
După părerea mea „probele” despre care vorbiți D-voastră nu sunt suficiente pentru a dovedi săvârșirea infracțiunii de determinare sau înlesnire a sinuciderii.
Această infracțiune se poate săvârși în două alternative:
- determinarea sinuciderii - adică atunci când victima nu vrea să se sinucidă dar făptuitorul „o convinge”
- înlesnirea sinuciderii - adică victima s-a hotărât să se sinucidă și-i cere ajutorul făptuitorului. În această variantă făptuitorul trebuie să știe că victima vrea să se sinucidă atunci când îi procură mijloacele necesare pentru aceasta.
Deci, din descrierea D-voastră nu prea rezultă că s-ar putea dovedi nici una din aceste alternative ale infracțiunii.
Niște mesaje prin care ea „amenință” cu sinuciderea nu sunt de natură să-l determinte pe el să se sinucidă cu atât mai mult cu cât nu se poate dovedi că ea a trimis aceste mesaje cu intenția de a-l determina pe el să facă acest lucru.
Nici faptul că el a primit de la ea niște medicamente sau alte mijloace în măsură de suprima viața nu demonstrează că ea știa că el a luat deja hotărârea de a se sinucide.
Probabil că din aceste motive polițiștii nu fac mare lucru.
Totuși, puteți cere și părerea unui avocat specializat, pentru a fi împăcată.
Va multumesc mult pentru sfaturi!P.S. Cred ca soda caustica o luase mama ei de la locul de munca, fiind femeie de serviciu (probabil foloseste substanta pentu dezinfectie)!
Important este daca soda, pe care mama ei a facut-o rost de la servici i-a fost furnizata fratelui dvs de catre fata in scopul inlesnirii sinuciderii. Ati gasit in mesajele de pe telefon sau yahoo, mesaje din care sa reiasa intentia fratelui dvs de a se sinucide, intentie pe care i-a comunicat-o si fetei? In legatura cu elementele constitutive ale infractiunii de santaj este discutabil, depinde cum anume i s-a adresat in mesajele in care il ameninta ca va lasa un bilet prin care sa-l invinovateasca pe el de sinuciderea ei.
Santaj sentimental?
ioniboni
daca am o relatie dar care din punctul meu de vedere s-a sfarsit insa la fiecare cearta imi spune \'\'ma omor\'\' daca voi avea vreodata curajul sa ma despart ... (vezi toată discuția)