avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Validitatea unui contract de inchiriere
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Validitatea unui contract de inchiriere

Buna. Sper ca puteti sa imi spuneti care este validitatea unui contract de inchiriere a unui apartament scris de mana in situatia in care proprietarii nu vor sa declare "oficial" apartamentul pentru a nu plati impozit si ce ar fi foarte important de mentionat in contract pentru a avea valoare in caz de vreo neintelegere intre parti.
Cel mai recent răspuns: AntoniaF , utilizator 13:54, 9 Septembrie 2012
În primul rând, contractul de închiriere este un contract consensual, ceea ce înseamnă că el se încheie în mod valabil prin acordul de voinţă dintre proprietar şi chiriaş. Forma scrisă a contractului se cere numai pentru probă, ceea ce înseamnă că fiecare din părţi poate dovedi faţă de terţi existenţa şi cuprinsul contractului numai prin înscrisul constatator, nu prin declaraţii sau martori.

Cu alte cuvinte, nu există nicio condiţionare de înregistrarea la administraţia finanţelor publice pentru valabilitatea contractului de închiriere. El se încheie prin acordul de voinţă, încheierea unui înscris în acest sens fiind impusă de obligaţia proprietarului de a se înregistra ca plătitor de impozit pe veniturile din cedarea folosinţei bunurilor (chirii, mai simplu spus). Chiriaşul nu are nicio legătură cu obligaţia proprietarului de a se înregistra la fisc, în schimb proprietarul are obligaţia de a plăti impozit, indiferent că are contract scris sau nu. E drept, faptul că trebuie să se înregistreze ca plătitor atrage nevoia încheierii unui contract scris, dar asta nu înseamnă că, în lipsa înscrisului, contractul (cu obligaţia aferentă de a plăti impozit) nu există.

Proprietarul care nu se înregistrează ca plătitor de impozit face evaziune fiscală, un aspect foarte util de cunoscut atunci când proprietarul evazionist are diverse cerinţe din categoria „văruieşte tu / plăteşte tu / ieşi afară / chiria s-a mărit / etc”.

Un alt aspect de menţionat este că un contract de închiriere cu dată certă este opozabil şi terţului dobânditor al bunului închiriat. În traducere, dacă acel contract este menţionat într-un registru public cu formalităţile cerute de lege (de ex. este înregistrat la fisc, atestat de avocat, certificat de notar – inclusiv făcută o copie legalizată, menţionat la registrul comerţului ca dovadă pentru sediu, etc) atunci şi persoana care dobândeşte proprietatea imobilului în timpul în care este închiriat va fi obligată să respecte termenul închirierii. Acest lucru nu trebuie confundat cu înregistrarea la fisc – cum spuneam, asta e doar una din modalităţile în care se poate dobândi data certă.

Sursa:[ link extern ] /

Mersi mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate vizita propietarul apartamentul inchiriat, daca nu s-a specificat in contract? MeatLoaf MeatLoaf Daca la semnarea contractului de inchiriere nu s-a stabilit nici o vizita din partea propietarului in imobilul inchiriat, poate acesta veni in vizita sau cu ... (vezi toată discuția)
Proprietarul casei în care stau fără contract de închiriere a vândut imobilul. pot fi obligat să mă mut imediat? serios66 serios66 stau cu chirie la o casa pe care am inchiriato verbal fara contract de inchiriere mentionez faptul ca stau acolo de 2 si 6 luni si m au tot dus cu vorba ca o ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorii de la chiriasi zombie_ro zombie_ro Buna seara. Iata problema: In urma cu 6 luni am inchiriat o locuinta unor persoane cunoscute, intre ei si mine semnandu-se un Contract de inchiriere; ei ... (vezi toată discuția)