avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua. am si eu o intrebare. parintii mei au divortat acum 27 de ani eu fiind crescut de mama.Tatal a murit acum 6 ani. Iar sotia lui cu care sa insurat dupa divortul de mama nu vrea sa i-mi zica nimic. cum aflu si eu ce a avut tata inainte sa moara? Din cate stiu eu avea 2 apartamente si o casa la curte dar doar atat mai stiu. Exista vreo posibilitate sa ma duc la primarie ca copil legitim si sa aflu ceva?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 20:11, 10 Septembrie 2012
Cam tarziu, cam tarziu, riscati sa pierdeti orice drept.

Mergeti la primarie si solicitati eliberarea Anexei 14 si informatii cu privire la imobile aflate in rolul fiscal.
Potrivit art. 700 Cod civil termenul de prescriptie de 6 luni incepe sa curga de la data deschiderii succesiunii adica de la data mortii de cujusului deoarece numai din acest moment se naste dreptul de optiune al succesibilului.

Orice act de renuntare sau de acceptare facut inainte de acest moment constituie un act asupra unei succesiuni nedeschise si in consecinta este nul (art. 702 Cod civil).

Mai exista un aspect daca dumnevoastra ati cunoscut moartea cujusului atunci,termenul va curge de la data deschiderii succesiunii adica de la data mortii sau de la data la care mostenitorul a luat efectiv cunostinta de decesul autorului sau ? Desi in practica s-au dat solutii in sensul ca prescriptia va curge din momentul cunoasterii mortii, nu se poate admite o asemenea solutie decat in caz de forta majora deoarece textul legii este clar in exprimarea sa. Unii autori propun totusi de lege ferenda sa se prevada ca termenul de 6 luni sa curga de la data cunoasterii mortii de catre succesibil daca acesta va face dovada ca nu a cunoscut despre decesul autorului sau.

De asemenea prescriptia dreptului de optiune nu depinde de cunoasterea sau stabilirea componentei masei succesorale. Prescriptia va opera chiar daca dupa implinirea termenului succesibilul afla despre existenta unor active sau pasive ale mostenirii necunoscute lui pana la expirarea termenului.

In cazul in care succesibilul afla ulterior de legatura de rudenie cu defunctul sau afla de existenta unui legat in favoarea sa dupa trecerea celor 6 luni, solutia logica si echitabila este aceea ca termenul prevazut de art. 700 sa curga de la data cunoasterii legaturii de rudenie sau a testamentului facut in favoarea sa.

Este de asemenea posibila si situatia in care succesibilul stia chiar in termenul de 6 luni de legatura sa de rudenie cu defunctul dar stabilirea filiatiei prin justitie se face dupa trecerea celor 6 luni. Dupa unii autori succesibilul va trebui sa opteze in termenul prevazut de lege urmand ca efectele acestei declaratii sa depinda de decizia ulterioara a instantei in ce priveste stabilirea filiatiei, actul juridic de optiune fiind deci afectat de o conditie . Pe pozitia opusa se situeaza insa cei care termenul prevazut de lege nu poate curge in acest caz decat din momentul ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care se stabileste filiatia succesibilului pentru ca numai din acest moment acesta are vocatie la mostenire si prin urmare poate beneficia de dreptul de optiune succesorala.

Termenul de optiune curge indiferent daca succesibilii sunt de rang preferat sau de rang subsecvent, prescriptia fiind unica pentru toti. Astfel mostenitorii de rang subsecvent nu vor fi obligati sa astepte sa se pronunte succesibilii care ii preced in rang ei putandu-si manifesta optiunea anticipat. Desigur optiunea lor va depinde de optiunea ulterioara a succesibililor de rang privilegiat : daca acestia vor accepta mostenirea, actul de optiune al mostenitorului subsecvent este considerat ca inexistent iar daca accepta, actul de optiune al mostenitorului subsecvent va produce efecte juridice.

Regula ca inceputul prescriptiei il constituie momentul deschiderii succesiunii se aplica si in cazul in care mostenitorul vine la acesta prin reprezentare sau retransmitere . In cazul retransmiterii dreptului de optiune la proprii mostenitori in cazul mortii succesibilului acestia vor putea sa exercite dreptul de optiune ramas de la autorul lor pentru ca mostenitorii nu pot avea mai multe drepturi decat cel pe care il mostenesc.

Termenul de 6 luni nu curge de la data inregistrarii actului de deces ci de la data mortii defunctului.

Regula ca termenul curge de la data deschiderii succesiunii admite insa si exceptii .

..........................................

Sursa:[ link extern ]

Domnul avocat se refera la: Inceputul prescriptiei dreptului de optiune succesorala

cand a spus mai sus ca este tarziu sper ca am dreptate .


Ultima modificare: Duminică, 9 Septembrie 2012
Alex Dedu, Mediator
este foarte adevarat ca este tarziu dar problema este ca eu am aflat recent si din cate am inteles nu sa facut nici o succesiune pana acum
Ati aflat recent de decesul tatalui? Cat de recent?
cam de o luna de zile

Alte discuții în legătură

Prescriptia dreptului de optiune succesorala adinette adinette Credeti ca e admisibila exceptia prescriptiei dreptului de optiune succesorala a celor care vin la mostenire prin reprezentare? In conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Termen de deschidere a succesiunii! corinuta corinuta Care este termenul legal pentru deschiderea succesiunii? (vezi toată discuția)
Termenul legal pentru a deschide succesiunea dupa parinti. enemaria15 enemaria15 Buna ziua, As vrea sa va rog sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare : dupa decesul parintilor care este termenul legal in care se poate face ... (vezi toată discuția)