avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescriptia dreptului de optiune succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescriptia dreptului de optiune succesorala

Credeti ca e admisibila exceptia prescriptiei dreptului de optiune succesorala a celor care vin la mostenire prin reprezentare? In conditiile in care reclamantul, de o totala rea-credinta, nu i-a chemat in judecata pentru dezbaterea succesiunii, ci au fost introdusi in cauza de catre alt parat, la al doilea termen.
Cel mai recent răspuns: Radu Popescu , Avocat 10:04, 7 Martie 2008
Termenul de prescriptie de care vorbiti este de 6 luni si curge de la deschiderea succesiunii (art. 700 C.civ.), neexistand vreo diferenta dupa cum succesorii au venit la succesiune prin reprezentare sau nu. Desigur, prin deschiderea succesiunii putem intelege data cand acestia au fost chemati la succesiune prin citare fie de notar, in cadrul procedurii succesorale voluntar, fie de instanta, in cazul impartelii judiciare.
Exista totusi opinii diferite in materie, iar explicatiile Dvs. sunt prea sumare pentru a-mi face un tablou asupra intregului caz. Incercati sa detaliati pe viitor

Cu stima
Multumesc pentru raspuns, dar....data deschiderii succesiunii nu e data mortii lui de cujus?
E discutabil, tocmai opinia contrara v-o puneam la dispozitie.
In Codul Civil se arata ca mostenirea se deschide prin moarte, ceea ce inseamna ca data deschiderii mostenirii coincide cu moartea celui care lasa mostenirea.
Prin urmare , data deschiderii succesiunii este data mortii defunctului, dovedita, dupa caz, cu certificatul de deces sau cu hotararea judecatoreasca declarativa de moarte, acte care fac dovada deplina a decesului, pana la proba contrara.
Intr-adevar, Elis are dreptate si aceasta este interpretarea doctrinara a textului de lege. Doar ca vzavi de cazul Dvs., s-au exprimat si opinii contrare rigurozitatii acestui termen exprimat la art. 700 C.civ..
Astfel, in cazuri in care succesibilii nu au fost notificati in cadrul procedurii notariale, neatribuindu-le certificat de mostenitor datorita faptului ca succesibilii prezenti au declarat pe proprie raspundere ca nu mai exista mostenitori, s-a pus problema daca nu cumva "dechiderea succesiunii" ar trebui sa aiba loc la o data ulterioara mortii fata de mostenitorii care nu aveau cunostiinta de moartea lui de cujus.

S-a argumentat, in principal, ca interpretarea literala a textului de lege duce la suprimarea dreptului de optiune succesorala insusi in aceste cazuri, succesibilii inlaturati in acest mod aflandu-se in imposilitate obiectiva de a-si exprima acceptarea ori refuzul. Or, cum pentru astfel de cazuri nu poate opera nici suspendarea, nici intreruperea termenului de prescriptie, singura modalitate prin care acesti mostenitori ar putea avea dreptul de optiune succesorala in patrimoniul lor, ca efect al vocatiei succesorale concrete, este ca termenul de acceptare sa curga de la data la care ei au cunoscut moartea lui de cujus.
In aceeasi ordine de idei, s-a considerat ca prescriptia nu poate curge impotriva unui drept subiectiv fata de care titularii sunt in imposibilitate obiectiva de a-l exercita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire a_alex22 a_alex22 Buna ziua. am si eu o intrebare. parintii mei au divortat acum 27 de ani eu fiind crescut de mama.Tatal a murit acum 6 ani. Iar sotia lui cu care sa insurat ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la succesiune ITD ITD subiectul mai exact ar fi trebuit sa fie "pierderea bunurilor din succesiune" ! va rog sa-mi spuneti in ce conditii e posibil ca cineva sa-si piarda dreptul ... (vezi toată discuția)
Mostenire-procedura in cazul in care mostenitorii directi (copiii defunctului) vor sa renunte la mostenire in favoarea unui nepot (copil al unuia dintre copiii defunctului) aureliao2015 aureliao2015 Buna dimineata Care este procedura in cazul in care mostenitorii directi (copiii defunctului) vor sa renunte la mostenire in favoarea unui nepot (copil al ... (vezi toată discuția)