avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntarea la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntarea la succesiune

subiectul mai exact ar fi trebuit sa fie "pierderea bunurilor din succesiune" !
va rog sa-mi spuneti in ce conditii e posibil ca cineva sa-si piarda dreptul la succesiune, fiind singurul succesor? Dar daca nu a stiut de mostenire si a aflat numai dupa 30 ani....?
va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2009
ITD, utilizator
Cel mai recent răspuns: ITD , utilizator 17:11, 10 Septembrie 2009
Asta se poate daca s-a discutat succesiunea, iar singurul succesor nu s-a prezentat la dezbaterile respective si nu si-a exprimat optiunea succesorala in timp de 6 luni de la inceperea dezbaterilor.
Dar daca nu a stiut de mostenire si a aflat numai dupa 30 ani....?


ar trenui sa faca o cere pentru a fi repus in termenul de acceptare a mostenirii... perioada este foarte mare...dar daca nu exista alta varianta, merita sa incerce. cu toate ca cei care folosesc bunurile pot invoca uzucapiunea pe a nu le restitui..
ca sa va citez "subiectul mai exact ar trebui sa fie" : Cum stiu ca am pierdut ceva ce n-am avut niciodata? :)

Nu se naste nimeni cu calitatea de succesor. O obtine. Cum? Exprimandu-si vointa dupa decesul celui despre a carui mostenire e vorba.
Nu e suficient sa fiu singura fiica a lui X pentru a fi si succesorul lui. Mai trebuie sa si vreau.
In acest sens legea instituie un termen de OPTIUNE succesoarala. Adica in termen de 6 luni de la moartea lui X trebuie sa ma hotarasc daca vreau sau nu vreau sa-mi insusesc calitatea de mostenitor (erede) al lui X (pentru ca X poate sa lase si un munte de datorii pe care eu nu le vreau).
Acesta optiune se exprima fie printr-un inscris in care mai mult sau mai putin formal zic ca vreau sa primesc mostenirea lui X (acceptare expresa) sau prin acte sau fapte care lasa se se inteleaga asta (acceptare tacita - care rezulta din acte sau fapte pe care nu le-as fi putut face decat in acesta calitate de mostenitor. Spre pilda, vanzarea unor bunuri mobile din succesiunea lui X).
Cel care nu zice nici da nici ba este socotit strain de mostenire prin neacceptare.
Partea cu ..n-am stiut ...nu prea tine pentru o repunere in termen.
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2009
romascanu, moderator
Nemo censetur ignorare legem...Nimeni nu poate invoca necunoasterea legii...
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2009
luiza2008, utilizator
multumesc pentru raspuns.Care este articolul si legea care mentioneaza ca cel care nu a acceptat mostenirea in termen de 6 luni, o pierde?Exista asa ceva?

Alte discuții în legătură

Succesiune ne finalizata stanciuu_auco stanciuu_auco am tatal decedat din 2000, dar nu am facut succesiunea, mostenitori fiind mama si eu. exista vreo lege care sa ma oblige sa o fac, mai ales ca am probleme cu ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii sub beneficiu de inventar anamaria01 anamaria01 Un major poate cere dezbaterea succesiunii sub beneficiu de inventar si in ce conditii? Exista un termen anume in care se poate dezbate o astfel de succesiune? ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire in lipsa unui mostenitor elutza elutza Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema. Bunicii mei au avut 2 copii...bunicul este decedat si nu s-a dezbatut mostenirea ... (vezi toată discuția)