avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntarea la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntarea la succesiune

subiectul mai exact ar fi trebuit sa fie "pierderea bunurilor din succesiune" !
va rog sa-mi spuneti in ce conditii e posibil ca cineva sa-si piarda dreptul la succesiune, fiind singurul succesor? Dar daca nu a stiut de mostenire si a aflat numai dupa 30 ani....?
va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2009
ITD, utilizator
Cel mai recent răspuns: ITD , utilizator 17:11, 10 Septembrie 2009
Miklos MUHI a scris:

Asta se poate daca s-a discutat succesiunea, iar singurul succesor nu s-a prezentat la dezbaterile respective si nu si-a exprimat optiunea succesorala in timp de 6 luni de la inceperea dezbaterilor.


De la data deschiderii succesiunii(adica aceea a mortii autorului ), exista un termen de optiune succesorala , cel de 6 luni , in care succesibilii isi manifesta sau nu vointa de a accepta succesiunea.

Deci termenul curge de la data deschiderii succesiunii , adica de la decesul lui de cujus.
ITD a scris:

Care este articolul si legea care mentioneaza ca cel care nu a acceptat mostenirea in termen de 6 luni, o pierde? Exista asa ceva?


Nu scrie nicaieri ...negru pe alb ca "o pierde".
Dar art. 700 Cod civil spune ca "Dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii" (si pentru ca succesiunea se deschide prin moarte atunci data deschiderii succesiunii = data mortii celui despre a carui succesiune vorbim).

Cel care nu a acceptat ceva inseamna ca ... nu are acel ceva. Si daca nu-l are inseamna ca nu are cum sa-l piarda. (nu era chiar o gluma ceea ce am scris eu mai sus ca exemplu de titlu al subiectului).

Cel care nu a acceptat o succesiune este strain de ea.

In orice certificat de mostenitor veti gasi o rubrica in care scrie "Sunt straini de mostenire prin neacceptare conform art 700 C. civ. ..."

Totusi, ar fi util de stiut situatia concreta, motivul datorita caruia nu ati stiut ca sunteti succesor al unei persoane si nu v-ati putut exercita dreptul de optiune succesorala in termen .
Art. 700 c. civ se completeaza cu prevederile Decretului 167/1958, unde sunt reglementate si cazurile de suspendare a cursului prescriptiei ca si repunerea in termen, art.13 si 19.Poate aveti o sansa.
Multumesc doamnei avocat Romascanu pentru raspuns si pentru "traducerea" chestiunii in limbajul pamantenilor...:thumbup:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ne finalizata stanciuu_auco stanciuu_auco am tatal decedat din 2000, dar nu am facut succesiunea, mostenitori fiind mama si eu. exista vreo lege care sa ma oblige sa o fac, mai ales ca am probleme cu ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii sub beneficiu de inventar anamaria01 anamaria01 Un major poate cere dezbaterea succesiunii sub beneficiu de inventar si in ce conditii? Exista un termen anume in care se poate dezbate o astfel de succesiune? ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire in lipsa unui mostenitor elutza elutza Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema. Bunicii mei au avut 2 copii...bunicul este decedat si nu s-a dezbatut mostenirea ... (vezi toată discuția)